Pages Menu
Categories Menu

FocaSf. Foca


Sfântul Mucenic Foca este prăznuit pe 22 septembrie. Sfântul Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din oraşul Sinope. Pamfil, tatăl lui, de meserie constructor de corăbii şi Maria, mama sa, au aprins în Foca din copilărie dorul după Hristos. Pentru viaţa virtuoasă a fost hirotonit Episcop în Sinope. A întors mulţi oameni de la rătăcirea lor şi pe păgâni de la închinarea către idoli i-a adus la cunoştinţă unuia Dumnezeu. Iar când a vrut Domnul ca să-l învrednicească, a înştiinţat pe robul său de această voie a Sa prin vedenie, astfel: Un porumbel a zburat de sus, având în gura să o cunună de flori, pe care punând-o pe capul fericitului, i-a grăit cu glas omenesc, zicându-i: „Acum s-a umplut paharul tău, care se cade a-l bea”.

Când conducătorul cetăţii Sinope a aflat că Foca se închină lui Hristos, a trimis ostaşii să-l ucidă. Văzându-i din grădina trecând pe uliţă, Foca i-a strigat: „Pe cine căutaţi?” Ostaşii au răspuns: „Căutam pe Foca!” Mucenicul, fără să se sperie şi înţelegând că i s-a apropiat sfârşitul pământesc, le-a zis: „Veniţi la mine şi eu vă voi spune unde îl găsiţi, îl cunosc foarte bine.” I-a primit în casa lui şi i-a ospătat din belşug. La masă, dialogul a continuat: „Şi pentru ce pricina căutaţi pe omul acela?” „Ne-a trimis mai-marele să-l ucidem pentru că este creştin!” „Rogu-vă, stăpânii mei, rămâneţi până mâine în casa mea, veselindu-vă, mâncând şi bând, iar dimineaţa eu îl voi da vouă, că nimeni nu-l cunoaşte ca mine, singur îl voi aduce şi-l voi da în mâinile voastre.”

În acea noapte, Mucenicul Foca n-a dormit deloc, s-a dus în grădină, a mângâiat pentru ultima dată florile, şi-a săpat mormântul, a împărţit haine şi mâncare săracilor, s-a rugat, iar dimineaţa când ostaşii l-au întrebat unde este Foca, le-a răspuns: „Eu sunt!” Cutremuraţi, aceştia, deşi nu le venea să creadă, au împlinit porunca dregătorului păgân. Astfel, a primit moartea martirică Sfântul Mucenic Foca, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de împăratul Traian. Moaştele Sfântului Sfinţitului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost Episcop, la Constantinopol în ziua de 23 iulie 403 sau 404.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *