Pages Menu
Categories Menu

Michelina din PesaroFer. Michelina din Pesaro

  • văduvă
  • 1300-1356
  • n.: în 1300, Pesaro, Urbino, Italia
  • d.: în 1356, Pesaro, Urbino, Italia
  • 20 iunie (latin)

Michelina s-a născut în anul 1300 în Pesaro, Italia. Familia ei era bogată, iar ea s-a măritat, la vârsta de 12 ani, cu un om bogat, Lordul Malatesta, duce de Rimini. Michelina era o persoană veselă. Părea mereu că nu are vreo problemă. Dar când avea doar 20 de ani, soţul ei a murit. Dintr-o dată, Michelina s-a trezit singură cu un copil mic pe care trebuia să îl crească. Tânăra mamă părea dornică să găsească fericire în lucrurile din jurul ei. Viaţa ei a devenit una de petreceri, distracţie şi mese îmbelşugate. Nu părea să se sature de lucrurile frumoase pe care viaţa le putea oferi. După un timp, şi-a dat seama că ar trebui să stea mai mult cu copilul ei. Totodată trebuia să fie responsabilă de cum îşi foloseşte banii şi timpul. Se simţea aşa goală în interior. Michelina s-a potolit în final şi a devenit un adult responsabil.

O sfântă laică franciscană trăia în Pesaro. Numele ei era Siriaca. Ea a înţeles că Michelina era o persoană deosebită care avea nevoie de direcţie şi ajutor pentru a deveni mai spirituală. Siriaca şi Michelina au devenit prietene, iar sfânta a influenţat-o mult. Michelina a început să se roage mult. Îşi petrecea timpul liber ajutându-i pe cei săraci şi nevoiaşi. Îi vizita pe cei singuri şi avea grijă de cei prea bolnavi sau bătrâni pentru a se descurca singuri. După moartea copilului ei, a devenit terţiară franciscană. Împreună cu Cecco Zanferdini, în 1347 a fondat Confraternitatea Bunei Vestiri, pentru asistenţa bolnavilor, a cerşetorilor şi a pelerinilor.

La început, rudele ei au fost îngrijorate când ea a renunţat la hainele scumpe şi a început să mănânce mâncare simplă. Dar după un timp, au devenit convinşi că Michelina este o femeie cu adevărat spirituală. Ea a făcut un pelerinaj în Ţara Sfântă, ca penitenţă pentru păcatele ei. Se crede că a primit stigmatele în decursul acestui pelerinaj. Michelina şi-a trăit întreaga viaţă în aceeaşi casă din Pesaro. A murit în 19 iunie 1356, la vârsta de 56 de ani. În memoria ei, cei din oraşul ei au ţinut o lampă mereu aprinsă în casa ei. În 1590, casa Fericitei Michelina a fost transformată în biserică. (traducere: Teodora Capan)

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *