Pages Menu
Categories Menu

Benedict al XI-lea (Niccolò Boccasini)Fer. Benedict al XI-lea (Niccolò Boccasini)

  • Papă
  • 1240-1303
  • n.: în 1240, Trevio, Italia
  • d.: la 7 iulie 1304, Perugia, Italia
  • 7 iulie (latin)

Treviso, dieceza care l-a dat Bisericii pe sfântul Pius al X-lea, este patria unui alt papă, înălţat la cinstea altarelor: Benedict al XI-lea. Ca şi Pius al X-lea, şi Benedict al XI-lea, numit în registrul de stare civilă Niccolo Boccasini, născut la Treviso în anul 1240, provenea dintr-o familie foarte modestă. Mama sa era spălătoreasă în conventul vecin al dominicanilor, iar această îndeletnicire a favorizat intrarea fiului în tânărul ordin al sfântului Dominic. Îmbrăcând haina călugărească la 17 ani, Niccolo şi-a completat studiile la Milano. Fiind sfinţit preot, s-a întors la Treviso unde a îndeplinit misiunea de profesor în propriul convent. S-a distins prin blândeţea caracterului, puritatea vieţii, umilinţă şi pietate. Ales în anul 1286 superior provincial al vastei regiuni lombarde, după zece ani a fost chemat să-i succeadă lui Ştefan de Besancon în funcţia de general al ordinului.

Puţin după aceea Boccasini, fiul unei umile spălătorese trevizane, a reuşit să realizeze un armistiţiu între regele Angliei, Eduard I, şi regele Franţei, Filip cel Frumos. Această misiune a sa de pace, încununată de un succes nesperat, i-a adus generalului dominicanilor pălăria de cardinal, acordată de papa Bonifaciu al VIII-lea, care a intenţionat prin această numire să răsplătească şi întregul ordin dominican, pentru adeziunea sa faţă de pontif. Cardinalul Boccasini era la Anagni alături de Bonifaciu al VIII-lea, când acesta a fost lovit cu palma de către trimisul lui Filip cel Frumos, Guglielmo di Nogaret.

După moartea lui Bonifaciu al VIII-lea, cardinalii, reuniţi în conclav la Roma, la 22 octombrie 1303 i-au dat drept succesor tocmai pe cardinalul Boccasini, om conciliant şi cel mai indicat să aplaneze conflictul tot crescând dintre papalitate şi regele Franţei. Noul pontif, care şi-a luat numele de Benedict al XI-lea, a răspuns aşteptărilor. Deşi arătându-se dur cu executorul material al gestului sacrileg (a reînnoit excomunicarea lui Nogaret şi lui Sciarra Colonna), l-a dezlegat pe rege de cenzurile în care căzuse.

Benedict al XI-lea a preferat rezidenţei romane pe cea din Perugia, pentru a sta deoparte de agitaţii şi curse şi a se concentra la conducerea paşnică a Bisericii. Dar şi aici se pare că a fost ajuns de ura duşmanilor: simţind că e gata să moară după ce a gustat o smochină proaspătă, probabil injectată cu venin, a deschis larg porţile palatului pentru a acorda o ultimă audienţă şi binecuvântare credincioşilor. Printre actele scurtului său pontificat (22 octombrie 1303 – 7 iulie 1304), este decretul care impune fiecărui creştin obligaţia de a se mărturisi cel puţin o dată pe an.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *