Pages Menu
Categories Menu

Cesar de BusFer. Cesar de Bus

  • preot
  • 1544-1607
  • n.: la 3 februarie 1544, Cavillon, Vaucluse, Franţa
  • d.: la 15 aprilie 1607, Avignon, Vaucluse, Franţa
  • 15 aprilie (latin)

Fericitul César de Bus s-a născut la 3 februarie 1544, în Cavaillon, comitatul Venaissin, acum în Franţa. Al şaptelea din treisprezece fraţi, crescut ca un copil evlavios, el a intrat la vârsta de 18 ani în armata regelui şi a luptat în războiul împotriva hughenoţilor – membri ai Bisericii Calvine din Franţa, din secolele XVI şi XVII. A intrat în marină pentru a lupta în asediul asupra La Rochelle, un port de pe coasta vestică a Franţei, dar boala l-a împiedicat să lupte.

A trăit mai apoi trei ani în Paris, Franţa, dedicat poeziei, picturii şi vieţii rebele şi frivole. Întors în oraşul său, Cavaillon, a preluat poziţia defunctului său frate ca şi canonic de Salon, poziţie pe care o dorea pentru venitul obţinut şi pentru legăturile pe care i le oferea, nu pentru semnificaţia ei spirituală. Într-o seară, în timp ce se îndrepta spre un bal mascat, a trecut pe lângă un sanctuar unde ardea o mică lumină înaintea unei imagini a Fecioarei Maria. A fost deodată copleşit de amintirea faptului că un prieten, Antoinette Reveillade, s-a rugat fervent pentru mântuirea lui. A înţeles că nu poate trăi o viaţă prin care să îl ofenseze pe Dumnezeu şi apoi să se aştepte să fie acceptat la sfârşit. Acolo, în faţa sanctuarului, a avut o convertire completă.

A fost hirotonit preot în 1582. A fost canonic în Avignon. Citirea unei biografii a Sf. Carol Borromeu l-a impresionat profund şi a încercat să îl ia pe acesta ca model în toate, în special în dedicarea lui pentru cateheză. Fericitul César de Bus s-a remarcat aşadar prin acţiunile sale de caritate şi prin zelul său în predicare şi catehizare. A lucrat ca şi catehet în Aix-in-Provence, Franţa, o zonă aflată în tensiuni în urma războaielor religioase. Sf. Francisc de Sales l-a numit „o stea strălucitoare pe firmamentul catehezei”.

Fericitul César a avut ideea instituirii unei congregaţii de preoţi care să se dedice predicării doctrinei creştine. În 1592, a fondat Preoţii Seculari ai Doctrinei Creştine, în oraşul elveţian L’Isle, şi în anul următor aceştia au venit în Avignon, Franţa. Dezvoltarea Institutului într-o congregaţie religioasă a fost aprobată de Papa Clement al VIII-lea în 23 decembrie 1597. Ordinul a fost desfiinţat în timpul revoluţiei franceze, dar o ramură italiană, Părinţii Doctrinarieni, continuă să existe şi astăzi, având case în Italia, Franţa şi Brazilia. Pe lângă aceasta, César de Bus a mai fondat un ordin feminin, numit iniţial Fiicele Doctrinei Creştine, care mai târziu s-au numit Ursuline (fără a fi, însă, parte a importantului ordin religios cu acelaşi nume). Acest ordin şi-a încetat existenţa în secolul XVII.

Au fost publicate cinci volume din „Instrucţiunile familiale” scrise de el (Paris, 1666).

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *