Pages Menu
Categories Menu

Iuliu ISf. Iuliu I

  • Papă
  • ??-352
  • d.: la 12 aprilie 352
  • 12 aprilie (latin)

Papa Iuliu fost Episcop al Romei din 6 februarie 337 până la moartea lui în 12 aprilie 352. S-a născut în Roma, fiind ales succesor al lui Marcu după ce scaunul Romei fusese vacant timp de patru luni. Este cunoscut în special datorită implicării în controversa ariană. După ce adepţii lui Eusebiu de Nicomedia, devenit Arhiepiscop de Constantinopol, şi-au înnoit poziţia în favoarea depunerii din scaun a Sf. Atanasie al Alexandriei, la Sinodul din Antiohia din 341, aceştia au trimis delegaţii la Constant, împăratul pentru Apus, dar şi lui Iuliu, explicând cum au procedat.

Papa Iuliu, după ce şi-a exprimat opinia în favoarea lui Atanasie, a invitat cu abilitate cele două părţi să îşi prezinte cazul în faţa uni Sinod prezidat chiar de el. Propunerea a fost refuzată însă de Episcopii arieni. La a doua exilare din Alexandria, Atanasie a venit la Roma, fiind recunoscut aici ca Episcop de Sinodul prezidat de Papa Iuliu în 342. Pontiful a trimis o scrisoare Episcopilor răsăriteni, considerată între dovezile privind ideea primatului Episcopului Romei. Scrisoarea spune că chiar dacă Atanasie şi însoţitorii lor ar avea vreo vină, Biserica din Alexandria trebuia să îi scrie mai întâi Papei. „Puteţi oare ignora că acesta este obiceiul, că trebuie scris celui dintâi, pentru ca de la acesta să se definească ceea ce este drept?” (Scrisoarea Papei Iuliu către Antiohia).

Conciliul de la Sardica, din Iliria, a avut printre participanţi 76 de Episcopi răsăriteni. Aceştia s-au retras la Filippolis şi au declarat depunerea din funcţie a Papei Iuliu, alături de Atanasie şi alţii. Cei trei sute de Episcopi apuseni care au rămas la Sardica au confirmat deciziile anterioare ale Sinodului roman; prin decretele 3, 4 şi 5 l-au susţinut pe Papa Iuliu în poziţia acestuia. Biserica Catolică îl consideră sfânt, data de sărbătorire fiind 12 aprilie, când în 352 a murit, fiind succedat de Papa Liberiu.[după Wikipedia]

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *