Pages Menu
Categories Menu

János SchefflerFer. János Scheffler

  • Episcop, martir
  • 1887-1952
  • n.: la 29 octombrie 1887, Cămin, România
  • d.: la 6 octombrie 1952, Jilava, România
  • 6 decembrie (latin)

Ioan (János) Scheffler s-a născut în 29 octombrie 1887 la Cămin, într-o familie de clăcaşi cu zece copii. A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, iar cele gimnaziale la Colegiul Catolic Regal din Satu Mare. În anii 1906-1910 a studiat la Facultatea de Teologie a Universităţii Pázmány Péter din Budapesta şi a fost hirotonit preot la 6 iulie 1910 de episcopul Tiberiu Boromisza. În toamna aceluiaşi an a început studiile la Colegiului austro-german Santa Maria dell’Anima din Roma, obținând la 19 iunie 1912 titlul de doctor în drept canonic al Universităţii Pontificale Gregoriene. Întors la Satu Mare a fost profesor de teologie şi prefect, iar de la 23 iulie 1913 capelan la Ujgorod. La 29 noiembrie 1915 a obținut titlul de doctor în teologie dogmatică la Universitatea Pázmány Péter. A fost apoi profesor de religie şi primul director al Colegiului Romano-Catolic din Satu Mare între 1917-1923; paroh la Moftinu Mare între 1923-1925; profesor de teologie la Satu Mare între 1926-1931; profesor de teologie la Oradea între 1931-1940; îndrumător spiritual din 1939. A participat la Congresele Euharistice Internaţionale de la Chicago (1916), Cartagina (1930) şi Dublin (1932).

Din toamna anului 1940 a fost numit profesor titular al catedrei de drept canonic a Universităţii Franz Josef din Cluj. La 26 martie 1942, Sfântul Scaun l-a numit episcop al Diecezei de Satu Mare, iar la 28 martie administrator apostolic la Oradea. A fost consacrat episcop la 17 mai de către dr. Iustinian Serédi, Arhiepiscop-primat al Ungariei, împreună cu dr. Iuliu Glattfelder, episcop de Cenad, şi dr. Ştefan Madarász, episcop de Kosice. La Oradea, preluarea diecezei a avut loc la 20 mai. La 9 aprilie 1948 a devenit episcopul comun al diecezelor reunite de Satu Mare şi Oradea.

Sensibilitatea pentru problemele sociale, apărarea celor nevoiaşi şi persecutaţi l-au însoţit pe întregul parcurs al vieţii sale. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, guvernul maghiar a suspendat, datorită intervenţiei sale, internarea într-un domiciliu forţat a episcopului greco-catolic de Baia Mare, Alexandru Rusu. A încercat să-i ajute pe cei deportaţi în lagăre de concentrare, mai ales pe evrei. Din această cauză autorităţile l-au ameninţat că-l vor duce şi pe el, dacă nu renunţă la apărarea acestora. Şi-a salvat preoţii ridicaţi cu forţa de trupele SS, iar în ianuarie 1945 a intervenit personal la prefectul român al judeţului şi la comandantul sovietic ca să împiedice deportarea credincioşilor săi de origine germană, şvabi.

Ca episcop titular a promovat cultul Preasfintei Inimi a lui Isus, transformând această sărbătoare în hram diecezan. În activitatea sa privind învăţătura Bisericii s-a preocupat de nenumărate ori de problemele mariologice. A introdus sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei (în data de 22 august). A declarat în dieceză anul 1948 ca An al Preasfintei Fecioare Maria.

Guvernul român a denunţat la 19 iulie 1948 concordatul încheiat cu Sfântul Scaun, iar noua lege a cultelor a desfiinţat Dieceza de Satu Mare-Oradea. Deși a fost pensionat de către guvern, care i-a interzis exercitarea funcţiei episcopale, Episcopul Scheffler a organizat în secret, pentru seminarişti, în diverse parohii din dieceză, cursuri de pregătire teologică. La 23 mai 1950 a fost dus cu domiciliu obligatoriu la conventul franciscan de la Baia de Criş (Hunedoara). În cele din urmă a fost arestat şi închis la Ministerul de Interne din Bucureşti, în perioada 11 martie – 12 septembrie 1952, iar de aici dus apoi la închisoarea de la Jilava. A fost acuzat de spionaj în favoarea Vaticanului şi trădare de ţară, dar procesul înscenat împotriva lui nu a mai avut loc deoarece torturile şi condiţiile inumane din închisoare i-au distrus sănătatea. A murit la 6 decembrie 1952, în închisoarea de la Jilava.

La cererea preoţilor şi credincioşilor, episcopul diecezan Paul Reizer, numit şi consacrat în 1990, după căderea regimului comunist, a iniţiat demararea procedurilor privind beatificarea. La 1 iulie 2010 Papa Benedict al XVI-lea l-a declarat pe episcopul Scheffler martir pentru credinţă. A fost beatificat la 3 iulie 2011, în Catedrala romano-catolică din Satu Mare.

Sursa: Szatmariegyhazmegye.ro

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *