Sf. Natalia din Cordoba
Sfânta Natalia a primit moarte de martiră în 852, în timpul unei persecuţii musulmane împotriva creştinilor din oraşul Cordoba, Spania. Martirologiile consemnează că împreună cu Sfânta Natalia au primit martiriul soţul ei, Aureliu, precum şi Felix şi soţia sa Liliana, şi diaconul palestinian Gheorghe.
În secolul al VIII-lea, între ocupanţii musulmani şi creştinii spanioli nu au existat conflicte majore legate de mărturisirea şi manifestarea credinţei, în măsura în care creştinii păstrau supunerea, nu se răsculau. Situaţia s-a schimbat însă în Cordoba, după ce acesta a devenit emirat independent. În acest oraş s-a declanşat o crudă persecuţie asupra creştinilor. Evloghie, Arhiepiscopul de Toledo, a fost martirizat în 859. Însă înainte de a fi decapitat, acesta a consemnat în scris pătimirile şi moartea martirică a celor care, în ultimii ani, l-au precedat în martiriu. Astfel, despre viaţa Sfintei Natalia şi a celor care au pătimit împreună cu ea aflăm din lucrarea „Memoriale sanctorum” a Arhiepiscopului Evloghie.
În plină persecuţie, declanşată de califul Abderrahman II, pentru a-şi slava viaţa cea trecătoare, mulţi creştini fie părăseau credinţa în Cristos convertindu-se la islam, fie practicau credinţa creştină în ascuns. Aureliu era născut din tată musulman şi mamă creştină. Aureliu practica credinţa creştină în taină, ca de altfel şi soţia sa Natalia, care era născută, la rândul ei, dintr-un tată musulman. Unul dintre verii lui Aureliu, Felix, a trecut la islam pentru scurt timp, însă ulterior s-a convertit din nou la creştinism, căsătorindu-se cu Liliana, o tânără de credinţa creştină.
Potrivit legii Sharia, toţi cei patru ar fi trebuit să mărturisească islamul, însă aceştia nu doreau să renunţe la credinţa creştină. Au fost arestaţi că apostaţi de la islam. După ce au fost închişi în temniţă, în ziua de 27 iulie 852 au trecut la cele veşnice prin tăierea capului. Împreună cu ei a primit moarte martirică şi monahul palestinian Gheorghe, acuzat că a adus ofensă Profetului Mahomed.
Prenumele Natalia provine din latinescul natalis, „natal” (trimiţând la „natalis dies” sau ziua Naşterii Domnului).
Sursa: CrestinOrtodox.ro