Pages Menu
Categories Menu

Despre sit

De ce acest sit?

Ne propunem aici să oferim informaţii (şi trimiteri spre şi mai multe informaţii) despre sfinţi şi fericiţi recunoscuţi de Biserica Catolică, apuseni şi răsăriteni deopotrivă. Desigur, informaţii despre sfinţi se găsesc deja pe mai multe situri, catolice sau nu (ex: Wikipedia), dar cu acest sit sperăm să realizăm o „centralizare” mai bună a textelor existente, completarea cu texte care nu au mai apărut până acum online, respectiv să uşurăm accesul celor interesaţi la sfinţii de care au nevoie (ca model, pentru mijlocire…).

Sfinţi... catolici?

Am căutat îndelung un nume de domeniu uşor de memorat şi pe cât se poate reprezentativ şi l-am ales pe acesta: SfintiCatolici.ro. Desigur, are limitele lui. De exemplu nu se găsesc aici doar informaţii despre sfinţi, ci şi despre fericiţi şi despre venerabili. Şi nu doar despre oameni, ci şi despre arhangheli (desigur, sfinţi şi ei, dar probabil majoritatea când ne gândim la sfinţi ne gândim la oameni). Apoi probabil unora le sună straniu eticheta de „sfânt catolic” pusă unor nume mari ale creştinismului răsăritean din primele secole. Criteriul, deja menţionat, pentru includerea în SfintiCatolici.ro e unul singur: să fie persoane a căror sfinţenie este recunoscută de Biserica Catolică. Aceasta înseamnă desigur şi o parte de patrimoniu comun cu Biserica Ortodoxă, chiar şi cu Biserica Anglicană. (Corolar: aici nu se vor găsi sfinţi ce aparţin doar altor Biserici creştine.)

Aceştia sunt toţi?

De departe nu! În fapt nici acest sit şi nici vreun alt sit nu va putea vreodată „indexa” toţi sfinţii. Mai mult, SfintiCatolici.ro este la început şi de aceea încă slăbuţ în informaţii. Sperăm pe parcursul anului 2015 să tot completăm acest sit… şi în anii ce vor urma. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu (şi al Dvs!) în câţiva ani vom putea avea un sit rezonabil de complet (adică în care să regăsim sfinţii mari, sfinţii din calendar, sfinţii recenţi…). Mulţumim de înţelegere şi de susţinere!

Cui se datorează acest sit?

SfintiCatolici.ro este un proiect al Catholica.ro, realizat cu o susţinere din mai multe direcţii. De exemplu domeniul (plus varianta Sfinti-Catolici.ro) a fost achiziţionat mulţumită Arhidiecezei de Bucureşti. Editura acestei Arhidieceze, dar şi alte edituri precum Presa Bună, Sapientia, Viaţa Creştină, din alte Dieceze şi Eparhii, au contribuit cu texte despre sfinţi. Apoi există o contribuţie specifică a unor situri catolice în care există deja astfel de informaţii, precum Ercis.ro, CalendarCatolic.ro, ProFamilia.ro ş.a.