Pages Menu
Categories Menu

Acvila şi PriscillaSs. Acvila şi Priscilla


Când Sf. Paul a venit în Corint (probabil în anul 50 dC), a cunoscut-o pe Priscilla (sau Prisca) şi pe soţul ei, Acvila, evrei care erau de meserie, ca şi Sf. Paul, ţesători de corturi, şi care tocmai se întorseseră de la Roma, de unde împăratul Claudiu izgonise recent comunitatea de evrei. (Istoricul roman Suetonius ne spune că împăratul Claudiu îi alungase pe evrei din Roma din cauza conflictelor iscate datorită unui om pe nume „Chrestus” – probabil o referire la disputele dintre evreii creştini şi cei necreştini.)

Nu se spune clar dacă Sfinţii Acvila şi Priscilla erau creştini înainte de a-l cunoaşte pe Paul, sau au fost convertiţi de învăţăturile lui. După 18 luni, cei trei au mers împreună la Efes, unde Priscilla şi Acvila au rămas în timp ce Paul şi-a continuat drumul spre Antiohia. La scurt timp, a venit la Efes un bărbat pe nume Apollo, care a auzit şi a crezut o parte din mesajul creştin, şi care promova acest mesaj cu predici elocvente, bazate pe o cunoaştere aprofundată a Scripturii ebraice. Acvila şi Priscilla s-au împrietenit cu el şi i-au explicat mai amplu Evanghelia, după care el a continuat să predice cu şi mai multă eficacitate.

Se pare că Ss. Acvila şi Priscilla erau în Roma când Sf. Paul a scris acelei comunităţi, şi în Efes cu Timotei atunci când Sf. Paul i-a scris acestuia ultima sa scrisoare. Când Sf. Paul le-a scris corintenilor din Efes, a alăturat saluturile lor la acelea ale lui. În mod clar Sf. Paul ţinea mult la ei, şi ei răspândeau cu zel Vestea cea Bună a lui Cristos şi lucrarea Lui de mântuire. În total, Sfinţii Acvila şi Priscilla sunt amintiţi de şase ori în Noul Testament. (traducere: Teodora Capan)

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *