Pages Menu
Categories Menu

Albin de VercelliSf. Albin de Vercelli


Albin, al cincilea succesor al Sf. Eusebiu. întemeietorul Episcopiei de Vercelli, a fost sfinţit episcop în anul 452, într-o perioadă de mari frământări sociale. Abia în acest an, generalul Actius a putut începe lupta împotriva goţilor şi hunilor, care invadează Italia chiar de la începutul veacului al V-lea. Noul episcop a reconstruit biserica mitropolitană, pe ruinele micii bazilici înălţate de Sfântul Eusebiu deasupra mormântului martirului Teofrast.

Pentru a da o solemnitate deosebită ceremoniei sfinţirii, Albin aştepta să treacă pe acolo vreun episcop mai însemnat: aşteptarea i-a fost răsplătită, deoarece s-a anunţat trecerea Sfântului Gherman, episcop de Auxerre, care se afla în drum spre Ravena. Sfântul episcop a promis că se va opri la întoarcere şi va prezida ceremonia sfinţirii. Dar în timpul şederii la Ravena, Gherman moare; la Vercelli a revenit doar sicriul cu trupul său neînsufleţit. Când sicriul a fost aşezat în mijlocul bisericii, deodată, toate lumânările şi candelele s-au aprins de la sine.

Faptul a fost considerat cu atât mai miraculos cu cât în zilele precedente se încercase de mai multe ori să se aprindă toate lumânările, dar nu s-a reuşit. Era împlinirea promisiunii făcute de Sf. Gherman de a contribui la înfrumuseţarea ceremoniei de sfinţire a bisericii. Despre Sf. Albin, episcop de Vercelli, nu mai cunoaştem alte amănunte.

Sursa: "Vieţile sfinţilor", Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *