Pages Menu
Categories Menu

AmadeusFer. Amadeus

  • duce
  • 1435-1472
  • n.: la 1 februarie 1435, Thonon-les-Bains, Franţa
  • d.: la 30 martie 1472, Vercelli, Italia
  • 30 martie (latin)

În semn de împăcare între Franţa şi Savoia, ducele Amadeus de Savoia, în vârstă de 17 ani, a luat în căsătorie pe fiica regelui Carol al VII-lea al Franţei, Iolanda. Când tatăl său moare, în 1465, ia conducerea regatului Savoia. Dându-şi seama că soţia sa are un temperament mai autoritar, i-a încredinţat ei frânele conducerii iar el şi-a rezervat organizarea şi conducerea operelor de binefacere.

A construit multe spitale, mănăstiri, cu şcoli anexe şi biserici. Fiind suferind, se duce în Italia pentru a se îngriji de sănătate, dar aici moare la vârsta de 37 de ani, în 1472, în localitatea Verceli. După dorinţa lui, a fost înmormântat sub treptele altarului mare din biserica „Sfântul Eusebiu”, altar în faţa căruia de multe ori a fost văzut cufundat în rugăciune.

Amo, amare = a iubi; Deus = Dumnezeu. Din alăturarea acestor cuvinte provine numele Amadeus, amintind că Dumnezeu ne iubeşte. Este un nume specific creştin. A fost purtat cu drag şi de celebrul muzician Mozart, alături de celălalt prenume, Wolfgang. Transcris în diferite limbi ia şi sensul de „iubeşte pe Dumnezeu”. În toate apar unite aceste două noţiuni: iubire şi Dumnezeu. Există şi o formă feminină: Amadea, iar în româneşte Amedia. Este poate o invitaţie de a nu ne despărţi niciodată iubirea inimii de prezenţa lui Dumnezeu. Sfântul Ioan a stabilit o identitate: Dumnezeu este iubire; fără El, rămânem doar ecourile iubirii.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *