Pages Menu
Categories Menu

Anacleto Gonzalez FloresFer. Anacleto Gonzalez Flores

  • martir
  • 1888-1927
  • n.: la 13 iulie 1888, Tepatitlán, Jalisco, Mexic
  • d.: la 1 aprilie 1927, Guadalajara, Jalisco, Mexico
  • 1 aprilie (latin)

Anacleto González Flores a fost fondator al Asociaţiei Catolice a Tineretului Mexican din Guadalajara. Acest martir al persecuţiei religioase din Mexic a fost de asemenea fondatorul Uniunii Populare, o mişcare care includea muncitori, femei şi fermieri.

Anacleto şi-a dedicat timpul promovării catehezei şi opoziţiei active faţă de măsurile conducerilor locale şi federale de a suprima libertatea religioasă. Căsătorit şi tată a doi copii, González Flores a fost un binecunoscut lider laic în perioada 1915-1927, anul martiriului său în mâinile armatei federale. Armata, sub conducerea preşedintelui ţării, Plutarco Elías Calles, i-a persecutat pe catolici. Din cauza opţiunii sale împotriva violenţei, într-un timp în care ţara suferea din cauza războiului (1926-1929), González Flores a fost cunoscut ca „Gandhi mexican”.

S-a născut în Tepatitlan, în statul Jalisco, în iulie 1888. Avea origini umile. Fiu al unui ţesător, a avut diferite slujbe, până când şi-a luat diploma în drept în 1921. Înainte de aceasta, a fost seminarist şi postulant în seminariile din San Juan de los Lagos şi din Guadalajara. În 1925 a primit Crucea „Ecclesia et Pontifice” din partea Papei Pius al XI-lea pentru munca sa de evanghelizare în mijlocul celor aflaţi în nevoi şi pentru apărarea de către el a religiozităţii credincioşilor mexicani.

González Flores s-a opus până în ultimul moment unirii Uniunii Populare cu Liga Naţională pentru Apărarea Libertăţii Religioase, care a declarat război conducerii lui Calles în 1926. Totuşi, copleşit de avalanşa evenimentelor, a trebuit să accepte ca organizaţia sa să ia parte la lupta armată, fapt care a dus la arestarea sa în 31 martie 1927, şi la martiriul şi moartea sa de a doua zi, la vârsta de 38 de ani. A fost torturat pentru a dezvălui unde se află Arhiepiscopul de Guadalajara şi revoluţionarii. În final a fost ucis.

Sursa: Catholica.ro

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *