Pages Menu
Categories Menu

Angelus din IerusalimSf. Angelus din Ierusalim

  • martir
  • 1145-1220
  • n.: în 1145, Ierusalim
  • d.: în 1220, Licata, Sicilia, Italia
  • 5 mai (latin)

Sfântul Angelus, care a fost unul dintre primii membri ai Ordinului Carmelitan, a suferit martiriul pentru credinţa sa în Licata, Sicilia. Potrivit unor surse sigure, a fost omorât în prima jumătate a secolului al XIII-lea. Povestea vieţii lui, după cum ni s-a transmis, nu este foarte sigură. Poate fi rezumată în felul următor: părinţii lui erau evrei din Ierusalim care s-au convertit la creştinism în urma unei apariţii a Preasfintei Fecioare Maria. Ea le-a spus că Mesia pe care îl aşteptau venise deja şi răscumpărase poporul Lui, şi le-a promis doi fii, care vor creşte ca nişte măslini roditori pe culmile Carmelului, unul ca un patriarh iar celălalt ca un martir glorios.

Din copilărie, cei doi fraţi gemeni au arătat o inteligenţă şi o spiritualitate înalte, astfel încât, la vârsta de 18 ani, când au intrat în Ordinul Carmelitan, ştiau deja să vorbească greaca, latina şi ebraica. În jurul vârstei de 26 de ani, Angelus a fost hirotonit preot în Ierusalim, şi a călătorit prin Palestina. I-au fost atribuite diferite vindecări miraculoase. Relatările despre viaţa lui spun că a căutat să se ferească de faimă, şi când a devenit cunoscut pentru miracolele sale, s-a retras din lume.

A fost pustnic pe muntele Carmel timp de 5 ani, apoi Domnul nostru Isus Cristos i-a apărut şi i-a spus să meargă în Sicilia, pentru a predica împotriva albigensilor, catharilor şi patarinilor, şi acolo va primi harul de a oferi sacrificiul propriei vieţi. El s-a supus imediat chemării. Pe durata călătoriei de la răsărit şi chiar şi după sosirea lui în Sicilia, a convertit mulţi păcătoşi atât prin învăţăturile sale cât şi prin miracolele sale.

La Palermo, mai mult de 200 de evrei au cerut să fie botezaţi ca rezultat al elocvenţei sale. Un succes similar puteau să îl aibă eforturile sale în Licata, dar acolo a stârnit mânia unui bărbat pe nume Berengarius, ale cărui păcate le denunţase. În timp ce predica mulţimii, în faţa bisericii Ss. Filip şi Iacob, o adunătură de bandiţi, conduşi de Berengarius, au pătruns prin mulţime şi l-au înjunghiat pe Angelus. Rănit mortal, a căzut în genunchi şi a început să se roage pentru oameni, în special pentru criminalii lui. A fost înmormântat în biserica Ss. Filip şi Iacob. A fost declarat patron al mai multor locuri din Sicilia.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *