Pages Menu
Categories Menu

Arnold JanssenSf. Arnold Janssen

  • fondator
  • 1837-1909
  • n.: la 5 noiembrie 1837, Goch, Germania
  • d.: la 15 ianuarie 1909, Steyl, Olanda
  • 15 ianuarie (latin)

Sfântul Arnold Janssen a fost un îndrăgostit de misiune, care a întemeiat trei congregaţii misionare. Două dintre acestea activează şi în România, în Dieceza de Iaşi: Societatea Cuvântului Divin (Misionarii Verbiţi) şi Slujitoarele Duhului Sfânt.

A. Janssen s-a născut la 5 noiembrie 1837 la Goch, un orăşel din Germania. A fost al doilea dintre cei cinci fraţi şi a deprins de la tatăl său o adâncă viaţă religioasă. În ziua de 15 august 1861 a fost sfinţit preot, în Dieceza de Münster. Alături de munca pastorală i s-a încredinţat şi predarea matematicii şi a ştiinţelor naturii la o şcoală din Bocholt, Germania. A fost numit ulterior director diecezan al Apostolatului Rugăciunii.

Puţin câte puţin a crescut în el grija faţă de misiuni şi a decis să contribuie la creşterea conştiinţei misionare în Biserica de limbă germană. A renunţat în anul 1873 la activitatea didactică şi a întemeiat revista „Micul mesager al inimii lui Isus”, în care oferea ştiri despre misiuni şi-i întărea pe catolici în colaborarea lor cu misionarii.

Gândul de a întemeia o congregaţie misionară a venit ceva mai târziu. Cu sprijinul mai multor episcopi, Arnold a început să strângă fonduri şi să caute un loc pentru întemeiere. Situaţia politică din Germania, nu tocmai prietenoasă faţă de Biserica Catolică, l-a determinat să cumpere o casă la Steyl, în Olanda, aproape de graniţa cu Germania. Casa a fost inaugurată la 8 septembrie 1875, şi această zi a rămas ca dată a întemeierii Societăţii Cuvântului Divin. La 2 martie 1879 au plecat primii doi misionari în China. Unul dintre ei a fost Iosif Freinademetz, născut în nordul Italiei, un om cu totul deosebit, care a fost canonizat împreună cu Arnold Janssen în anul 2003, la 5 octombrie.

Conştient de importanţa publicaţiilor în munca misionară, Arnold a deschis o tipografie proprie. Mulţi laici aveau să-şi dedice timpul şi eforturile pentru animarea misionară în ţările de limbă germană, distribuind revistele publicate la Steyl.

Unii dintre voluntari ar fi dorit să-şi ofere viaţa în serviciul misiunii, dar nu ca preoţi, ci printr-o meserie specifică, rămânând laici şi depunând voturi. Au fost acceptaţi ca fraţi misionari. Noua congregaţie s-a dezvoltat astfel ca o comunitate de preoţi şi fraţi. Dându-le fraţilor o bună formare profesională, Arnold a pus bazele unui nou model de frate misionar.

În anul 1885, la primul capitul general, comunitatea s-a constituit oficial sub numele de Societatea Cuvântului Divin, cu misiunea de a anunţa evanghelia în special printre necreştini.

Tot în acei primi ani, un grup de femei şi-a exprimat dorinţa de a sluji în misiuni, ducând o viaţă de călugăriţe. Insistenţa şi curajul lor l-au determinat pe Arnold să întemeieze, la 8 decembrie 1889, Congregaţia „Slujitoarele Duhului Sfânt”. În anul 1895 au plecat spre Argentina primele surori misionare. Primele surori au ajuns în România în anul 1991.

În anul 1896, pr. Arnold a întemeiat şi o congregaţie de clauzură, numită Slujitoarele Duhului Sfânt de Adoraţie Perpetuă. Slujirea lor este aceea de a se ruga zi şi noapte pentru misiuni.

Arnold a murit la 15 ianuarie 1909. Este comemorat de Biserică la 15 ianuarie.

Opera sa avea să fie binecuvântată de Domnul: astăzi mai mult de 6.000 de misionari verbiţi lucrează în 63 de ţări. Surorile Misionare „Slujitoarele Duhului Sfânt” sunt aproape 4.000, iar Slujitoarele Duhului Sfânt de Adoraţie Perpetuă sunt circa 400.

Sursa: Lumina creştinului, februarie 2008, pr. Corneliu Berea

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *