Pages Menu
Categories Menu

Artemide ZattiFer. Artemide Zatti

  • 1880-1951
  • n.: la 12 octombrie 1880, Boretto, Reggio Emilia, Italia
  • d.: la 15 martie 1951, Bahia Blanca, Argentina
  • 15 martie (latin)

A fost unul dintre cei trei fii dintr-o familie săracă, şi băiatul a trebuit să renunţe la şcoală la vârsta de nouă ani pentru a lucra pentru un vecin bogat. În final familia a imigrat în Bahia Blanca, Argentina, pentru a găsi de lucru, ajungând în Buenos Aires la 9 februarie 1897. Aici Artemide a lucrat într-o fabrică de ţiglă, şi a frecventat o şcoală parohială locală condusă de salezieni. El s-a simţit atras de salezieni, şi la vârsta de 20 de ani a intrat în seminarul lor, Casa di Bernal.

În timp ce avea grijă de un tânăr preot salezian bolnav de tuberculoză, Artemide a contactat această boală. A fost trimis la Casa saleziană din Viedma, unde era o climă mai potrivită, dar cu puţine speranţe pentru însănătoşirea lui. La spitalul misionar San Jose de aici lucra un infirmier salezian care îndeplinea şi rolul de medic: Padre Evasio Garrone. Acesta l-a îndemnat pe Artemide să se roage pentru mijlocirea Fecioarei Maria, Ajutorul Creştinilor, oferindu-se să îşi dedice viaţa îngrijirii bolnavilor; tânărul salezian s-a vindecat complet în mod miraculos.

El şi-a ţinut promisiunea. A acceptat cu umilinţă şi docilitate suferinţa de a renunţa la preoţie. A lucrat în farmacia spitalului, şi în 1913, după moartea pr. Garrone, a preluat funcţiile de vicedirector, şi administrator. Timpul liber pe care i-l permiteau datoriile lui administrative şi-l petrecea îngrijind bolnavii, nu doar pe cei din spital, ci şi pe cei din localităţile Viedma şi Patagones, făcând totul gratuit, cu deschidere şi cu un eroic spirit de sacrificiu, fără a căuta odihna şi satisfacţiile personale. Astăzi spitalul este numit în onoarea lui. A murit de cancer în Bahia Blanca, Argentina; relicvele lui au fost îngropate în capela saleziană din Viedma, Argentina. A fost declarat venerat în data de 7 iulie 1997, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Sursa: Vatican.va

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *