Pages Menu
Categories Menu

Ascensión Nicol GoniFer. Ascensión Nicol Goni

  • călugăriţă
  • 1868-1940
  • n.: la 14 martie 1868, Tafalla, Navarre, Spania
  • d.: la 24 februarie 1940, Pamplona, Navarre, Spania
  • 24 februarie (latin)

S-a născut la 14 martie 1868, la Tafalla (Spania), primind la Botez numele de Florentina. La vârsta de 14 ani a început cursurile Şcolii „Sf. Roza de Lima” din oraşul Huesca. Hotărâtă să îmbrăţişeze viaţa dominicană, în anul 1885 a început noviciatul, luându-şi numele de „Ascensión”. După depunerea voturilor, a început să lucreze ca profesoară, activitate pe care a desfăşurat-o timp de 28 de ani.

După ce autorităţile statului au preluat conducerea şcolilor existente în oraş, surorile dominicane au fost nevoite să se îndrepte spre alte domenii de activitate. Dorind să lucreze în misiuni, ele au trimis îndată scrisori în America de Sud şi Filipine, exprimându-şi dorinţa de a sluji în acele locuri. Astfel, în noiembrie 1913, a avut loc prima expediţie misionară. La 30 decembrie 1913, grupul alcătuit din cinci surori şi trei misionari a ajuns în Peru, stabilindu-se temporar în Conventul Dominican din Lima. Doi ani mai târziu, surorile misionare s-au stabilit la Maldonado, unde locuiau numeroase triburi. Aici i-au îngrijit pe cei bolnavi, au promovat drepturile femeii şi educaţia copiilor, pentru care au deschis şi o şcoală.

În tot acest timp, sora Ascensión Nicol Goni trăia cu bucurie viaţa misionară. Susţinută de o credinţă puternică şi de un permanent dialog cu Dumnezeu şi mergând pe urmele sfântului Dominic, a primit inspiraţia să înfiinţeze, la 5 octombrie 1918, un nou institut: Congregaţia „Surorile Misionare Dominicane a Rozariului”, pe care a condus-o până la 24 februarie 1940, când pelerinajul ei pământesc s-a încheiat. Procesul ei de beatificare a început la 24 septembrie 1962. La 2 aprilie 2003, în prezenţa papei Ioan Paul al II-lea, a fost citit decretul privind virtuţile sale eroice, iar la 20 decembrie 2004, cel referitor la miracolul necesar pentru a fi beatificată.

Sursa: Lumina creştinului, 6/2005, Emanuel Imbrea

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *