Pages Menu
Categories Menu

Carol Lwanga şi însoţitoriiSs. Carol Lwanga şi însoţitorii

  • martiri
  • 1865-1886
  • n.: în 1865, Bulimu, Buganda, Uganda
  • d.: la 3 iunie 1886, Namugongo, Uganda
  • 3 iunie (latin)

În acea dimineaţă, în care regele Mwanga a adunat curtea, vibra în aer o chinuitoare aşteptare. În sală, se remarca neobişnuita prezenţă a unor frenetici, în timp ce grupul de paji regali, splendide exemplare ale frumuseţii negre, se strângea în jurul tronului. Acestora Mwanga le-a dat o ciudată poruncă: “Toţi cei dintre voi care nu au intenţia de a se ruga pot să rămână aici alături de tron; însă cei care vor să se roage, să se adune în faţa acelui perete”. Şeful pajilor, Carol Lwanga, a fost primul care s-a mişcat de la locul său, şi după el alţi 15. “Dar voi vă rugaţi cu adevărat?”, s-a interesat regele. “Da, domnul meu, noi ne rugăm cu adevărat”, a răspuns în numele tuturor Carol, care petrecuse în rugăciune împreună cu tovarăşii săi noaptea care tocmai trecuse. “Şi v-aţi decis să continuaţi a vă ruga?”, a continuat regele. “Da, domnul meu, întotdeauna, până la moarte”. “Atunci ucideţi-i”, a decis brusc regele, adresându-se călăilor. “A te ruga”, într-adevăr, devenise sinonim cu “a fi creştini”, în regatul lui Mwanga, regele de Buganda, o regiune care, actualmente, face parte din Uganda. Şi în regatul lui Mwanga a te ruga, sau a fi creştin, era absolut interzis.

De fapt, începuturile fuseseră bune. Regele Mutesa îi primise mai întâi bine în anul 1879 pe părinţii albi ai lui Lavigerie, care însă au trebuit să se retragă datorită manevrelor unor capi. Rechemaţi de Mwanga în anul 1885, au găsit acolo creştini angajaţi, care îndeplineau sarcini de responsabilitate. Însă alianţa lui “katikiro”, un fel de cancelar, a cărui conspiraţie, contra regelui – împreună cu oameni de vază şi vrăjitori – au dezvăluit-o creştinii, le va fi fatală acestora din urmă. Iosif Mukasa Balikuddembe, consilier al regelui, a fost decapitat la 15 noiembrie 1885; în mai 1886, au fost ucişi Dionisie Sbuggwawo, Pontian Ngondwe, Andrei Kaggwa, Atanasie Bazzekuketta, Gonzaga Gonga, Mattia Kalemba, Noe Mwaggali.

Apoi, a fost rândul pajilor despre care vorbeam, dintre care trei au fost cruţaţi, conform obiceiului, după ce au fost traşi la sorţi. A rămas să facă parte dintre cei 13 “martiri” Mbaga Tuzinda, fiul şefului călăilor, care a încercat zadarnic de repetate ori să-l “salveze”, în timp ce el nici nu voia să audă de despărţirea de prietenii săi, printre care era şi un băiat de 13 ani, Kizito. Cei 22 de martiri ugandezi au fost beatificaţi de Benedict al XV-lea şi canonizaţi de Paul al VI-lea la 18 octombrie 1964, în prezenţa Părinţilor Conciliului Vatican II. Acelaşi Paul al VI-lea a consacrat, în anul 1969, altarul grandiosului sanctuar ridicat la Namugongo, unde cei treisprezece paji conduşi de Carol Lwanga au voit “să se roage până la moarte”.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *