Pages Menu
Categories Menu

Charles de FoucauldFer. Charles de Foucauld

  • 1858-1916
  • n.: la 15 septembrie 1858, Strasbourg, Franţa
  • d.: la 1 decembrie 1916, Tamanrasset, Algeria
  • 1 decembrie (latin)

Charles de Foucauld s-a născut la 15 septembrie 1858, la Strasbourg. La vârsta de 16 ani şi-a abandonat credinţa şi s-a orientat spre cariera militară (1876-1881). Renunţând la funcţia de ofiţer, a plecat într-o expediţie în Maroc, în urma căreia a primit medalia de aur din partea Societăţii Franceze de Geografie.

În februarie 1886, s-a întors la Paris. Deşi lipsit de credinţă, a început să frecventeze biserica şi să repete deseori o scurtă rugăciune: „Dumnezeul meu, dacă exişti, ajută-mă să te cunosc”. Întâlnirile avute cu pr. Huvelin l-au condus la convertire. La rugămintea acestuia, Charles a plecat în pelerinaj în Ţara Sfântă, vizitând Betleemul, Ierusalimul, Muntele Calvar şi Nazaretul.

La 16 ianuarie 1890, a intrat în Mănăstirea „Notre Dame des Neiges” şi, de aici, în mănăstirea din Akbes (Siria), unde a realizat un prim proiect de înfiinţare a unui ordin religios. În anul 1897, s-a întors la Nazaret, unde timp de trei ani a slujit în mănăstirea surorilor clarise, meditând Scriptura şi adorându-l pe Isus din Euharistie.

În august 1900, Charles de Foucauld s-a reîntors în Mănăstirea „Notre Dame des Neiges” pentru a studia teologia, iar la 9 iunie 1901 a devenit preot. Plecat în Algeria, a stat o perioadă la Beni-Abbes, iar în iulie 1907, s-a stabilit la Tamanrasset, trăind în mijlocul tuaregilor, pentru care a realizat un dicţionar ilustrat şi a tradus Evangheliile. A fost ucis la 1 decembrie 1916 de un grup de rebeli din Hoggar.

Scrierile sale (Reconnaissance au Maroc, Correspondances sahariennes, Carnet de Beni-AbbesMeditations sur les psaumes etc.) ilustrează o spiritualitate profundă, centrată pe Cristos cel răstignit şi pe Euharistie. Dorinţa sa de a înfiinţa o familie călugărească („Micii Fraţi ai lui Isus”) s-a împlinit în anul 1933. Acest ordin a dus ulterior la apariţia a numeroase congregaţii şi institute de viaţă consacrată, răspândite în întreaga lume.

Cercetător neobosit, părinte al deşertului şi slujitor al celor săraci, misionar devotat şi adorator neobosit al lui Cristos euharisticul, pr. Charles-Eugene de Foucauld continuă să fie „micul frate universal” şi unul dintre cei mai mari maeştri spirituali ai secolului al XX-lea.

Sursa: Lumina creştinului, 4/2005, Emanuel Imbrea

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *