Pages Menu
Categories Menu

Chiril al AlexandrieiSf. Chiril al Alexandriei

  • Episcop, Doctor al Bisericii
  • c.376-444
  • n.: în c.376, Alexandria, Egipt
  • d.: în 444, Alexandria, Egipt
  • 27 iunie (latin)
  • 18 ianuarie (bizantin)

Sf. Chiril se naşte în jurul anului 370, la Alexandria. Face asceza în pustiu, alături de Sf. Isidor Pelusiotul, pe care îl numeşte „tata”. Este hirotonit diacon şi apoi preot de unchiul său, Teofil. Participă alături de acesta la Sinodul de la Stejar – 403. În 412, la moartea lui Teofil, este ales Patriarh. Semăna unchiului său – îndrăzneţ şi dur. Zelul său excesiv îl făcea pe acesta să uite câteodată principiile evanghelice. Atitudinea lui faţă de Sf. Ioan Gură de Aur era ca şi a lui Teofil. În cele din urmă, Chiril îl trece pe Ioan în diptice – de unde fusese şters – la insistenţa lui Isidor.

Faţă de novaţieni, Chiril a reacţionat dur, închizându-le bisericile, iar pe Episcopul lor, Teopempt, lipsindu-l de toate bunurile. I-a încurajat pe creştini împotriva iudeilor care, conduşi de prefectul Oreste, provocaseră o revoltă în care fuseseră omorâţi mulţi creştini. Creştinii au năvălit asupra sinagogilor, pe care le-au distrus, iudeii au fost alungaţi din oraş şi casele lor au fost prădate. Moartea Hypathiei, la 415, e un episod trist, însă învăluit în ceaţă. Ea era cu mult stimată chiar de unii creştini, ca Sinesiu şi Oreste, prefectul, fost creştin şi el. Nu se ştie din ce a izbucnit acest conflict.

Din 429, Chiril e continuu amestecat în lupta contra nestorianismul. Chiril este pentru nestorianism, ceea ce Sf. Atanasie fusese pentru arianism. Lui i se datoreşte formula antinestoriană de la Efes. Condamnarea lui Nestorie nu a adus pacea între antiohieni. Aceştia acuzau doctrina lui Chiril de confuzia celor două firi în paguba dumnezeirii. Simbolul de unire din 433 a adus liniştea între taberele formate anterior. În martie 433, Chiril îi trimite lui Ioan al Antiohiei vestita scrisoare a 39-a, numită şi „Simbolul de la Efes”. Sf. Chiril moare în 444.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Biografii: varianta 1 / varianta 2 / varianta 3

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *