Pages Menu
Categories Menu

Chiril al IerusalimuluiSf. Chiril al Ierusalimului

  • Episcop, Doctor al Bisericii
  • 315-386
  • n.: în 315
  • d.: în 386
  • 18 martie (latin)
  • 18 martie (bizantin)

Sfantul Chiril (315-386), episcop al Ierusalimului, incepand cu anul 348. Parintii sai au fost crestini si s-au straduit sa-i dea o educatie sanatoasa si aleasa. A fost hirotonit diacon de catre Macarie al Ierusalimului, iar preot de episcopul Maxim II. Episcop a fost facut de Acaciu, episcop arian si mitropolit al Cezareei Palestinei, in anul 348. In legatura cu numirea lui de episcop exista oarecare semne de intrebare. Istoricul Sozomen ne informeaza ca Acaciu, episcop arian, si Patrofil, episcop semiarian, l-au izgonit pe Maxim de pe scaunul episcopal numindu-l in locul lui pe Chiril. Acest lucru ridica intrebarea: cum puteau un episcop arian si unul semiarian sa numeasca un episcop daca acesta nu impartasea doctrina lor eretica sau cel putin unele pareri sau opinii ale lor?

Se stie ca in realitate Chiril nu se bucura de cinstire unanima in sanul membrilor marcanti ai Bisericii si a trebuit ca un sinod al Bisericii sa intervina pentru a clarifica situatia. Astfel sinodul de la Constantinopol din 383, intr-o scrisoare pastrata de Teodoret, precizeaza „Noi recunoastem ca episcop al Bisericii-Mame a tuturor Bisericilor, al Bisericii din Ierusalim, pe prea venerabilul si prea-evlaviosul Chiril, cel iubit de Dumnezeu si care a fost ales odinioara in chip canonic de catre cei din provincie si care in diferite imprejurari a luptat contra arienilor”. Dupa numirea pe scaunul episcopal al Ierusalimului a izbucnit un conflict deschis pentru suprematie intre Acaciu si Chiril, acesta din urma pretinzand primatul deoarece scaunul de la Ierusalim era apostolic. Cearta a dus in cele din urma la exilarea de trei ori a lui Chiril.

Prima data a fost depus de un sinod de la Ierusalim din 357, iar el se refugiaza la Tars. Este repus in treapta in anul urmator de sinodul de la Seleucia, pentru ca dupa doi ani Acaciu sa-l exileze din nou. Revine pe scaun in 362, cand Iulian se urca pe tronul imperial. Este din nou trimis in exil de imparatul Valens, pentru o perioada mai indelungata, revenind dupa moartea acestuia in 378. Exilurile lui Chiril si vestile neclare care il priveau determina sinodul de la Antiohia din 379 sa-l trimita pe Sf. Grigorie de Nyssa sa cerceteze situatia la fata locului. Acesta aduce vestea ca, desi viata Bisericii de la Ierusalim era corupta din punct de vedere moral si scindata in factiuni, credinta ei era sanatoasa. Chiril participa la sinodul II ecumenic de la Constantinopol din 381, cand, pentru a-si dovedi ortodoxia credintei, intrucat el criticase termenul de homoousion ca fiind conceput de oameni, i se cere sa-si dovedeasca ortodoxia credintei. Astfel Chiril recita simbolul de credinta al Bisericii din Ierusalim care continea acest termen.

Se stinge din viata in anul 386.

Sursa: Crestin-Ortodox.ro

Biografii: varianta 1 / varianta 2 / varianta 3

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *