Pages Menu
Categories Menu

Clemens August von GalenFer. Clemens August von Galen

  • Episcop
  • 1878-1946
  • n.: la 16 martie 1878, Castelul Dinklage, Saxonia inferioară, Germania
  • d.: la 22 martie 1946, Munster, Germania
  • 22 martie (latin)

Cardinalul Clemens August von Galen (1878-1946) a fost pentru poporul german un adevărat profet al speranţei în timpurile dureroase ale Celui de-al Doilea Război Mondial. A luptat împotriva ororilor săvârşite de guvernul nazist şi a încălcării drepturilor omului şi ale Bisericii. Pentru curajul cu care i s-a opus până şi lui Adolf Hitler, a fost supranumit „Leul de Münster”. La 20 decembrie 2003, papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat „venerabil”.

Clemens August von Galen s-a născut la 16 martie 1878, la Burg Dinklage, în Oldenburg (Germania). După studiile gimnaziale, a urmat cursurile de filozofie la Fribourg (Elveţia) şi cele de teologie la Innsbruck şi Münster, fiind hirotonit preot la 18 martie 1904. În anul 1906 a devenit capelan al bisericii „Sf. Matthias” din Berlin, iar în anul 1919 a fost numit paroh la aceeaşi biserică. În anul 1929 a fost numit paroh la biserica „Sf. Lambert” din Münster, iar la 28 octombrie 1933 a fost consacrat episcop de Münster.

Activitatea sa pastorală s-a desfăşurat sub semnul unei profunde credinţe în prezenţa lui Cristos în Euharistie şi a evlaviei deosebite faţă de sfânta Fecioară Maria, care i-au oferit curajul şi forţa de a se opune regimului nazist şi ideologiei susţinute la acea vreme de naţional-socialişti. În predici şi scrisori pastorale, episcopul de Münster a denunţat discriminările existente şi nedreptăţile săvârşite de regimul nazist.

În ianuarie 1937, episcopul Clemens August von Galen a fost invitat la Roma de papa Pius al XI-lea pentru o analiză a situaţiei din Germania şi pregătirea enciclicei Mit brennender Sorge (14 martie 1937).

În trei predici fulminante ţinute în zilele de 13, 20 iulie şi 3 august 1941, episcopul Clemens von Galen a denunţat gravele nedreptăţi şi crimele comise de regimul lui A. Hitler, primind supranumele de „Leul de Münster”. La 18 februarie 1946, papa Pius al XII-lea îl numea în Colegiul Cardinalilor. Întors la Münster la 16 martie, a fost primit de credincioşi cu mult entuziasm. Însă la 22 martie 1946, cardinalul von Galen se stingea din viaţă în urma unei boli. Zece ani mai târziu (22 octombrie 1956), episcopul Michael Keller iniţia procesul său de beatificare. Cu ocazia călătoriei în Germania, în luna mai 1987, papa Ioan Paul al II-lea a vizitat catedrala din Münster şi s-a rugat la mormântul cardinalului.

Apărător neobosit al Bisericii, cardinalul Clemens von Galen rămâne şi astăzi o imagine vie a bunului păstor şi un adevărat model de sfinţenie.

Sursa: Lumina creştinului, 5/2005

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *