Pages Menu
Categories Menu

EtheldredaSf. Etheldreda

  • regină
  • c.636-679
  • n.: în c.636
  • d.: la 23 iunie 679
  • 23 iunie (latin)

Sfânta Etheldreda s-a născut în jurul anului 640, probabil în Exning, lângă Newmarket, Suffolk. A fost o prințesă englezoaică, cunoscută sub numele de Audrey, una dintre cele patru fiice sfinte ale Anei a Angliei de Răsărit, toate retrăgându-se în cele din urmă din viața seculară și fondând mănăstiri. S-a măritat în jurul anului 652 cu prințul Tondberct. A reușit să îl convingă pe soțul ei să îi respecte votul de castitate perpetuă pe care ea îl făcuse înainte de căsătorie; după trei ani a rămas văduvă, fără să fi avut relații conjugale. S-a retras în insula Ely, pe care o primise moștenire de la Tondberct.

S-a recăsătorit în 660, de data acesta din motive politice, cu Ecgfrith de Northumbria. Inițial acesta a fost de acord ca Audrey să rămână fecioară – la scurt timp după ascensiunea lui la tron, în 670, ea chiar a devenit călugăriță. Mai apoi, însă, tânărul soț a dorit consumarea căsătoriei lor și a început să îi facă avansuri. Ea l-a refuzat continuu așa că el a încercat să îl mituiască pe Episcopul local, Sfântul Wilfrid din York, să o elibereze pe Audrey de voturile ei. Când Sfântul Wilfrid a refuzat, regele a încercat să își ia regina din mănăstire cu forța.

Sfântul Wilfrid a ajutat-o pe Audrey să scape. Ea a mers către sud, dar Ecgfrith a urmărit-o. Au ajuns într-un loc cunoscut ca și Capul Colbert, unde cerul a trimis o furtună mare timp de 7 zile care i-a separat pe cei doi. O altă versiune a legendei spune că ea a făcut un popas la Stow și s-a adăpostit sub un frasin crescut miraculos din toiagul ei împlântat în pământ. A fost construită acolo o biserică, pentru a aminti acest eveniment. În cele din urmă, Ecgfrith și s-a căsătorit cu Eormenburg și l-a alungat pe Episcopul Wilfrid din regatul său, în 678.

Conform Cronicilor Anglo-Saxone, Etheldreda s-a întors în insula Ely alături de alte două călugărițe, a fondat în 673 o mare mănăstire, unde a trăit o viață austeră. A murit pe data de 23 iunie 679 din cauza unei tumori enorme și complicate la gât, pe care a acceptat-o cu bucurie ca o sentință divină pentru toate colierele care le-a purtat în anii anteriori. În perioada Evului Mediu, „Festivalul Sfintei Audrey” avea loc pe insulele Ely în ziua în care era sărbătorită. Mănăstirea fondată de ea a fost distrusă în timpul invaziei daneze, în 870. (traducere: Teodora Capan)

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *