Pages Menu
Categories Menu

Eugene de MazenodSf. Eugene de Mazenod

  • Episcop
  • 1782-1861
  • n.: la 1 august 1782, Aix-en-Provence, Franţa
  • d.: la 21 mai 1861, Marseille, Franţa
  • 21 mai (latin)

Eugene de Mazenod s-a născut în Aix-en-Provence, Franţa, pe 1 august 1782, într-o familie nobilă, fiind botezat a doua zi. Tatăl său, Charles Antoine de Mazenod, a fost unul dintre preşedinţii Curţii de Finanţe, iar mama sa a fost Marie Rose Joannis. Şi-a început studiile la Colegiul Bourbon, dar a trebuit să le întrerupă datorită Revoluţiei Franceze. Mai mult, familia lui a trebuit să emigreze în Italia, iar astfel viaţa bună s-a sfârşit.

A ajuns să experimenteze sărăcia, în timp ce tatăl său a încercat repetat să îşi găsească un loc de muncă, din păcate fără succes. Mama şi sora lui s-au întors în Franţa. Eugene a fost preluat de familia Zinelli, din Veneţia, unul dintre fii acestei familii, pr. Bartolo Zinelli, ocupându-se de educaţia lui. Don Bartolo a avut astfel o importantă influenţă în dezvoltarea umană, academică şi spirituală a lui Eugen. Armata franceză i-a ajuns şi acolo, astfel că Eugen cu tatăl său şi doi unchi au fugit în Napoli, iar apoi în Palermo, Sicilia. Aici a ajuns să trăiască din nou o viaţă nobilă, fiind primit în casa unor duci, asumându-şi titlul de „Contele de Mazenod”. Visa la un viitor prosper, dar lumesc.

La douăzeci de ani s-a întors în Franţa cu intenţia de a se căsători cu o tânără moştenitoare bogată. În timpul adorării crucii din Vinerea Mare, în 1807, Eugene a avut o experienţă spirituală. În 1808 a intrat în seminarul Saint Sulpice din Paris, fiind hirotonit preot pe 21 decembrie 1811. Astfel a avut ocazia să îl slujească şi să îl asiste pe Papă, pe atunci prizonier al lui Napoleon la Fontainebleau. Contactul cu săracii şi cu tinerii l-au inspirat să se dedice celor uitaţi de societate. A refuzat o funcţie diecezană înaltă în favoarea educării săracilor. Copleşit de cerinţele misiunii, a înţeles că are nevoie de un grup de preoţi pentru a-şi atinge obiectivele.

În 1816 a fondat Oblaţii Misionari ai Mariei Imaculate. Datorită numărului mic de membri, iniţial s-au ocupat de zonele din apropiere. Din 1837, Eugene a devenit Episcop de Marseille. În această nouă postură a extins institutul fondat anterior, deschizându-l spre întreaga lume. Astfel misionari ai institutului au ajuns până în nordul Canadei, între amerindieni şi eschimoşi, dar şi în Irlanda, Anglia, Sri Lanka, Africa de Sud. A murit la 78 de ani, pe 21 mai 1861. Institutul este activ şi în România (a se vedea Omisat.net).

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *