Pages Menu
Categories Menu

Gaetano CatanosoSf. Gaetano Catanoso

  • preot
  • 1879-1953
  • n.: la 14 februarie 1879, Chorio di San Lorenzo, Calabria, Italia
  • d.: la 4 aprilie 1953, Calabria, Italia
  • 4 aprilie (latin)

Gaetano Catanoso s-a născut la Chorio di San Lorenzo, în Arhidieceza de Reggio Calabria, la 14 februarie 1879, fiind al treilea dintre cei opt fraţi. La vârsta de 10 ani, în octombrie 1889 a intrat în Seminarul Arhiepiscopal din Reggio Calabria, însă din motive de sănătate a trebuit să se întoarcă în sânul familiei. De remarcat este faptul că, la vârsta de numai 15 ani, a improvizat o predică în biserica din Chorio ce a atras atenţia credincioşilor. Acest fapt a fost o prevestire a viitoarei sale misiuni preoţeşti.

A fost hirotonit preot la 20 septembrie 1902 prin impunerea mâinilor cardinalului Gennaro Portanova, arhiepiscop de Reggio. A rămas în Seminar timp de doi ani ca prefect de disciplină. În martie 1904 a primit numirea de paroh de Pentidattilo, un sătuc sărac şi izolat din regiunea montană Aspromonte. Tânărul paroh a dus o viaţă austeră, plină de privaţiuni, experimentând zilnic, alături de enoriaşii săi, preţul sărăciei care favoriza emigrarea şi resemnarea.

În 1921 a fost numit paroh la biserica „Sfânta Maria a Purificării” din Reggio Calabria. Aici munca sa pastorală a luat amploare: a reînviat în rândul credincioşilor devoţiunile euharistice şi mariane, a făcut cateheze de combatere a injuriilor şi blestemelor, a ţinut misiuni în timpul Postului Mare şi în cadrul Liturghiilor din luna mai. Şi-a manifestat constant disponibilitatea de a-şi ajuta confraţii întru preoţie ţinând predici sau stând la spovezi.

Deşi a devenit în 1930 penitenţiarul canonic al catedralei, a găsit timp să repare ofensele aduse Sfintei Feţe a Domnului în suferinţă prin diverse devoţiuni. Dând dovadă de un zel misionar deosebit, în decembrie 1934 a înfiinţat Congregaţia „Fiicele Sfintei Veronica, Misionare ale Sfintei Feţe„. Prima casă s-a deschis în 1935 la Riparo. În 1957 a început construirea casei mamă. Congregaţia a primit aprobarea din partea episcopului diecezan la 25 martie 1958. Scopul specific al acestei congregaţii este de a ridica grădiniţe şi şcoli cu formare catehetică în locurile îndepărtate şi greu accesibile.

Surorile aveau acest moto: „Noi trebuie să mergem în locurile abandonate, acolo unde alte congregaţii nu ajung; rolul nostru este acela de a aduna spicele rămase în urma secerătorului”. Gaetano Catanoso dorea ca „surorile din congregaţie să nu aibă nici casă, nici mobilă, nici grădină; trebuie să fie bogate în sărăcie, fără pretenţii, considerându-le pe toate drept dar al Domnului. Le-am luat din popor drept suflete simple şi le trimit ca pe nişte apostoli ai Domnului, fără a deţine ceva, în locurile în care este nevoie”.

A murit la Reggio Calabria la 4 aprilie 1963. Moartea sa sfântă şi viaţa eroică au determinat deschiderea procesului de beatificare la 15 decembrie 1981, proclamarea ca venerabil la 3 aprilie 1990 şi fericit la 4 mai 1997. Papa Benedict al XVI-lea l-a canonizat la 23 octombrie 2005.

Despre fondatorul Congregaţiei Fiicelor Sf. Veronica, Misionare ale Sfintei Feţe, papa Benedict al XVI-lea a afirmat în omilia din cadrul Liturghiei de canonizare a acestuia (23 octombrie 2005) că „Liturghia zilnică şi frecventa adoraţie la preasfântul sacrament au fost inima preoţiei sale: cu arzătoare şi neîntreruptă caritate pastorală el s-a dedicat predicării, catehezei, spovezilor, săracilor, bolnavilor, grijii pentru vocaţiile preoţeşti”.

Sursa: Lumina creştinului, 4/2006

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *