Pages Menu
Categories Menu

George PrecaSf. George Preca

  • preot
  • 1880-1962
  • n.: la 12 februarie 1880, Valletta, Malta
  • d.: în 2607.1962, Santa Venera, Malta
  • 9 mai, 26 iulie (latin)

George Preca s-a născut în Valletta, la 12 februarie 1880. El a fost al şaptelea din cei nouă copii ai unei familii creştine malteze. A fost bolnăvicios în copilărie. A urmat liceul şi seminarul.

Cu câteva săptămâni înainte să fie hirotonit preot, Preca s-a simţit foarte rău, iar medicul lui nu spera să îşi mai revină. Într-un târziu şi-a revenit totuşi, astfel încât la 22 decembrie 1906 a fost hirotonit preot. Mai târziu îi va atribui această vindecare mijloc irii Sf. Iosif.

Chiar şi înainte de hirotonire, Pr. Preca a simţit că Dumnezeu îl cheamă să se ocupe de educarea poporului Lui, căruia îi lipsea educaţia catolică. În 1906, Pr. Preca avea deja schiţată în latină o regulă pe care avea să o trimită Sfântului Papă Pius al X-lea, cerându-i să fondeze o societate de diaconi permanenţi, care să ajute Episcopii în formarea creştină a credincioşilor.

Ulterior, el a modificat proiectul şi a început să formeze un grup de tineri care să fie capabili să îi educe pe alţii. El i-a dat o formare specială unui anume tânăr muncitor, servul lui Dumnezeu Eugenio Borg. Pr. Preca i-a explicat pe larg acestuia Patimile lui Isus Cristos, conform Evangheliei lui Ioan. Eugenio Borg a fost apoi primul Superior General al Societăţii lui Preca.

Începutul Societăţii a fost în Hamrun, în primele luni ale anului 1907, într-o cămăruţă sărăcăcioasă dar plină de iubire frăţească şi de educare. Societatea Doctrinei Creştine (SDC) şi-a luat ca motto M.U.S.E.U.M., un acrostih al propoziţiei din Latină „Magister, Utinam Sequatur Evangelium Universus Mundus”, adică „Doamne, fie ca toată lumea să urmeze Evanghelia”.

Nu toţi au înţeles viziunea Pr. Preca. Unii i-au răstălmăcit intenţiile. Aducerea Bibliei şi a teologiei la nivelul muncitorilor şi al laicilor era o noutate pentru începutul secolului al XX-lea. Şi mai şocantă a fost intenţia Pr. Preca de a forma laici şi laice pe care să îi trimită apoi să proclame în public, tuturor, cuvântul lui Dumnezeu. La 12 aprilie 1932, după 25 de ani de la fondarea Societăţii, Episcopul de Malta, Dom Maurus Caruana, OSB, a aprobat Societatea şi regula fixate de Pr. Preca.

Într-un timp în care şcolile de stat erau puţine şi frecvenţa nu era obligatorie, Centrele SDC pentru Instrucţie Catolică au început să se deschidă în tot mai multe parohii. Exista o nevoie mare de instruire religioasă a oamenilor, pentru că viaţa lor creştină era centrată mai ales pe Sacramente şi devoţiuni populare, fără un accent prea mare pe învăţăturile Bisericii. Copii şi tinerii veneau zilnic la Centrele Pr. Preca, ai cărui cateheţi, pe lângă instrucţie, organizau cu ei excursii şi jocuri.

Chiar de la început, Pr. Preca a dorit să instruiască atât tineri cât şi adulţi; dar mai întâi el a planificat formarea cateheţilor lui. După instruirea copiilor, a tinerilor şi a adulţilor, cateheţii Pr. Preca trebuiau să urmeze un program zilnic de formare, de o oră, în fiecare Centru SDC.

Pr. Preca a predat şi prin scrierile lui. În ciuda faptului că în Malta se folosea tot mai mult engleza şi franceza, Pr. Preca a predat şi a scris în malteză, limba poporului de rând, pentru ca astfel să poată toţi să înţeleagă. Pr. Preca îi sunt atribuite peste 150 de scrieri.

Tot Pr. Preca îi sunt atribuite numeroase rugăciuni, care demonstrează că era un mistic aflat constant în căutarea lui Dumnezeu în orice. Pr. Preca a fost şi un confesor renumit pentru cuvintele sale de consolare. Se pare că Dumnezeu s-a folosit de Pr. Preca pentru a mijloci unele vindecări.

Astăzi, carisma Pr. Preca este încă vie şi vocaţiile la Societatea sa sunt numeroase. În anii ’50 Pr. Preca însuşi a trimis şase membru pentru evanghelizarea Australiei. În prezent, centre SDC se găsesc în Sudan, Kenya, Peru, Anglia şi Albania.

Pr. George Preca a murit la 26 iulie 1962, în Malta. Rămăşiţele sale pământeşti se află la Casa Generală a Societăţii din Blata l-Bajda.

Sursa: Vatican.va

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *