Pages Menu
Categories Menu

Gianna Beretta MollaSf. Gianna Beretta Molla

  • 1922-1962
  • n.: la 4 octombrie 1922, Magenta, Milano, Italia
  • d.: la 28 aprilie 1962, Monza, Italia
  • 28 aprilie (latin)

Gianna Beretta s-a născut la Magenta (Milano) la 4 octombrie 1922, fiind a zecea din cei 13 fii ai soţilor Alberto Beretta şi Maria De Micheli. Prima Împărtăşanie, pe care o face la vârsta de cinci ani şi jumătate, constituie un moment important pentru Gianna, Euharistia devenind sprijinul şi lumina copilăriei, adolescenţei şi a tinereţii ei. În acei ani nu au lipsit dificultăţile şi suferinţele: a trebuit să schimbe şcoala, avea o sănătate fragilă, s-a mutat cu familia, părinţii s-au îmbolnăvit şi au murit. În anii de liceu şi de universitate a fost o tânără dulce, rezervată, şi în timp ce se dedica cu sârguinţă studiului, a pus în practică credinţa printr-o generoasă implicare în apostolatul cu tinerii din Acţiunea Catolică şi în operele de caritate faţă de cei bătrâni şi nevoiaşi în cadrul Conferinţelor Sf. Vincenţiu. Laureată în Medicină şi Chirurgie în 1949 la Universitatea din Pavia, în 1950 deschide un ambulatoriu medical la Mesero (Magentino); se specializează în pediatrie la Universitatea din Milano în 1952.

În timp ce practica meseria sa de medic, pe care o simţea mai degrabă ca pe o „misiune”, se implică tot mai mult în Acţiunea Catolică. După ce se roagă şi cere rugăciuni pentru a descoperi care este vocaţia ei, alege vocaţia la căsătorie, pe care o îmbrăţişează cu tot entuziasmul şi cu toată dăruirea „pentru a alcătui o familie cu adevărat creştină”. Se logodeşte cu ing. Pietro Molla şi trăieşte perioada de logodnă în bucurie şi iubire. S-a căsătorit la 24 septembrie 1955 în bazilica Sf. Martino în Magenta şi a fost o soţie fericită. În noiembrie 1956 a dat naştere primului fiu, Pierluigi; în decembrie 1957 o naşte pe Mariolina; în iulie 1959 pe Laura. Ştia să armonizeze, cu simplitate şi echilibru, îndatoririle de mamă, de soţie, de medic.

În septembrie 1961, pe la sfârşitul celei de a doua luni a unei noi sarcini, apare un fibrom la uter. Înainte de a suferi operaţia necesară, deşi cunoştea riscul pe care îl comporta această intervenţie, îl roagă pe medic că salveze viaţa pe care o purta în pântece şi se încredinţează rugăciunii şi Providenţei. Viaţa copilei este salvată, iar Gianna îi mulţumeşte lui Dumnezeu şi petrece cele şapte luni care mai erau până la naştere cu o forţă sufletească extraordinară. Cu câteva zile înainte de naştere, deşi avea încredere în Providenţă, este gata să-şi dea viaţa pentru a o salva pe cea a copilului. În dimineaţa zilei de 21 aprilie 1962, se naşte Gianna Emanuela iar în dimineaţa zilei de 28 aprilie, în ciuda tuturor eforturilor şi a îngrijirilor pentru a salva ambele vieţi, după dureri insuportabile, moare în pace. Avea 39 de ani. A fost înmormântată în cimitirul din Mesero, în timp ce cu repeziciune s-a răspândit faima sfinţeniei ei, datorită vieţii sale şi a gestului de iubire pe care l-a împlinit. Gianna a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea la 24 aprilie 1994, în Anul Internaţional al Familiei.

Sursa: Vatican.va

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *