Pages Menu
Categories Menu

Gottard de HildesheimSf. Gottard de Hildesheim

  • Episcop
  • c.960-1038
  • n.: în c.960, Bavaria, Germania
  • d.: la 5 mai 1038
  • 5 mai (latin)

Sfântul Gottard s-a născut la Reichersdorf, aproape de Niederaltaich. Tatăl său era Ratmund, distins vasal al capitolului Sf. Moritzstift, din Niederaltaich. Aici, în şcoala capitolului, sub îndrumarea lui Uodalgis, a fost pregătit în ştiinţele umane şi în teologie. A rămas timp de trei ani la curtea Arhiepiscopului de Salzburg pentru a fi instruit în administraţie ecleziastică.

După o serie de călătorii care i-au purtat paşii şi în ţări îndepărtate şi în Italia, şi-a continuat studiile în Dieceza căreia îi aparţinea, având profesori iluştri. A fost ales apoi rector. Când ducele Henric al II-lea al Bavariei a vrut să transforme capitolul în mănăstire benedictină, Gottard a rămas ca novice şi s-a făcut călugăr. În 993 a fost hirotonit preot. A devenit mai apoi prior şi rector al şcolii monastice. A promovat dezvoltarea internă şi externă. În 996 a fost ales abate şi a încercat să modeleze mănăstirea după idealul monastic de la Cluny.

Împăratul Henric al II-lea i-a încredinţat misiunea dificilă de a reforma mănăstirile din Tegernsee şi Hersfeld. Cu multă răbdare a reuşi să înmoaie rezistenţa la schimbare a călugărilor şi apoi s-a întors, în 1013, la Niederaltaich. Aici s-a concentrat pe construcţia mănăstirii şi a bisericii. A înfiinţat o şcoală de scriere şi pictură. Este considerat unul dintre cei mai mari arhitecţi şi pedagogi ai Evului Mediu. La cererea împăratului a fost numit Episcop de Hildesheim pe 3 noiembrie 1022 şi consacrat pe 2 decembrie al aceluiaşi an.

Ca Episcop a întruchipat idealul de tată al clerului şi al credincioşilor şi a câştigat respectul preoţilor ţinând o serie de conferinţe biblice. În timpul episcopatului său de 15 ani a construit mai mult de 30 de biserici. A murit la sfârşitul săptămânii pascale, după o boală scurtă, pe 5 mai 1038.

Sursa: FB Sfantul zilei

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *