Pages Menu
Categories Menu

Ida de BoulogneSf. Ida de Boulogne

  • contesă
  • c.1040-1113
  • n.: în c.1040, Ardennes, Franţa
  • d.: la 13 aprilie 1113,
  • 13 aprilie (latin)

Sfânta Ida este amintită şi cinstită în Franţa, deşi despre ea nu se cunosc decât puţine amănunte. Se ştie că a fost fiica ducelui Godefroy al III-lea de Lorena şi al soţiei acestuia, Doda. S-a căsătorit cu Eustaţiu al II-lea de Boulogne, cu care a avut trei copii. Unul dintre ei, numit tot Godefroy, a ajuns rege al Ierusalimului în 1099, în urma primei cruciade. Ida a fost mereu activă din punct de vedere religios şi caritabil. Moartea soţului ei i-a asigurat o avere considerabilă, pe care a utilizat-o pentru proiectele sale de a întemeia mănăstiri.

Se mai ştie că a murit la 13 aprilie 1113. Potrivit tradiţiei, locul în care se află înmormântată ar fi cel de la mănăstirea din Saint Vaast. Moaştele sale au fost strămutate în 1669 la Paris, iar din 1808 la Bayeux. Istoria vieţii ei a fost scrisă de un călugăr de la abaţia din Saint Vaast.

Faptul că locuitorii din acele părţi îi cinstesc numele, dovedeşte că a lăsat o urmă de lumină şi de bunătate într-un timp când războaiele şi decăderea morală stinseseră flacăra credinţei şi a iubirii din multe suflete. Pietatea creştinilor păstrează cu grijă chiar şi urmele cele mai mici de sfinţenie, bine ştiind că şi de la scânteia mică se poate aprinde o pădure întreagă.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *