Pages Menu
Categories Menu

Ioan Nepomuk NeumannSf. Ioan Nepomuk Neumann

  • călugăr, Episcop
  • 1811-1860
  • n.: la 28 martie 1811, Prachititz, Bohemia (Republica Cehă)
  • d.: la 5 ianuarie 1860, Philadephia, Pennsylvania, USA
  • 5 ianuarie (latin)

Sfântul John Nepomucene Neumann (în lb. cehă: Jan Nepomucky Neumann) a fost Episcop de Philadelphia (1852-1860) şi este primul Episcop american canonizat. S-a născut în 1811, la Prachatice, Boemia, pe teritoriul actualei Republici Cehe, aflată pe atunci în componenţa Imperiului Austro-Ungar. A urmat şcoala la Budweis şi a intrat în seminar în 1831. Doi ani mai târziu s-a transferat la Universitatea din Praga, unde a studiat teologia. A fost pasionat de astronomie şi botanică. Intenţia sa a fost să devină preot, dar în 1835 Episcopul a decis că nu se vor mai face hirotoniri fiindcă deja exista un număr prea mare de preoţi în Bohemia.

Neumann, care cunoştea opt limbi străine, a scris atunci altor Episcopi din Europa, dar răspunsul a fost acelaşi: existau deja prea mulţi preoţi. Inspirat de scrierile misionare ale Episcopului Frederic Baraga din America, şi fiindcă între timp învăţase limba engleză, Neumann a scris Episcopilor din America cerând să fie hirotonit în Statele Unite. A ajuns in America în 1836, cu foarte puţini bani. A fost hirotonit la vârsta de 25 ani. Episcopul de New York l-a desemnat să se ocupe de imigranţii germani din zona cascadei Niagara. I-a vizitat pe cei bolnavi, a predat catehismul şi i-a instruit pe învăţători să preia catehizarea populaţiei după plecarea lui. După patru ani de misionarism, a simţit nevoia ca el însuşi să fie sprijinit. La 29 de ani s-a alăturat redemptoriştilor: a fost acceptat şi a intrat în noviciat la Pittsburgh, Pennsylvania. În ianuarie 1842 a depus voturile şi a intrat în Congregaţia din Baltimore, Maryland, devenind astfel primul redemptorist format în Lumea Nouă. După şase ani de muncă dificilă dar rodnică, a fost numit provincial superior al Ordinului redemptorist în Statele Unite.

John Neumann a dobândit cetăţenia americană la Baltimore, la 10 februarie 1848. În martie 1852, Neumann a fost consacrat în Baltimore ca Episcop de Philadelphia, Pennsylvania. Avea 41 de ani. John Neumann a fost primul care a organizat sistemul diecezan de şcoli şi a mărit numărul şcolilor catolice în Dieceza lui de la una, la două sute. Înzestrat cu remarcabile capacităţi organizatorice, el a atras în oraş mai multe comunităţi consacrate instruirii, din rândul surorilor (a introdus în America sistemul Şcolilor Notre Dame) precum şi dintre Fraţii Creştini. Pe durata – scurtă – cât a fost provincial pentru redemptorişti, i-a propulsat pe aceştia în avangarda mişcării parohiale.

Neumann nu a fost un Episcop prea popular şi şi-a atras numeroase critici. A avut de înfruntat gruparea politică Know Nothings, care lupta pentru privarea de drepturi civile a străinilor şi catolicilor. Această grupare a fost responsabilă şi de arderea unor mănăstiri şi şcoli. Descurajat, Neumann a scris în repetate rânduri la Roma, solicitând să fie schimbat din funcţie. Fără succes însă.

John Neumann a desfăşurat o activitate publicistică semnificativă, scriind în numeroase ziare şi reviste catolice. A publicat două catehisme şi o istorie a Bibliei în limba germană. A murit în 1860, la vârsta de 48 ani, în urma unui atac cerebral. Concetăţenii săi au început să îl aprecieze abia după moarte. Pentru sfinţenia sa, pentru scrierile şi predicile sale inspirate, John Neumann a fost beatificat de Papa Paul al VI-lea în timpul Conciliului Vatican II, la 13 octombrie 1963. A fost canonizat de Papa Paul al VI-lea la 19 Iunie 1977. Mormântul său se află în Philadelphia, la biserica Sf. Petru Apostolul. Rămăşiţele sale pământeşti se află sub altarul principal, într-un sicriu de cristal. Sfântul John Neumann este sărbătorit la 5 ianuarie.

Neumann şi-a asumat cu toata fiinţa lui cuvintele Mântuitorului: „Mergeţi şi predicaţi la toată lumea”. A primit de la Cristos toate îndrumările necesare şi puterea de a le pune în aplicare. Aceasta pentru că Cristos nu încredinţează niciodată o misiune cuiva fără să îi asigure şi mijloacele de a o duce la îndeplinire. Darul Tatălui prin Cristos pentru John Neumann a fost excepţionala sa capacitate organizatorică, pe care el a folosit-o ca să răspândească Vestea cea Bună.

Astăzi Biserica are nevoie foarte mare de bărbaţi şi femei care să continue răspândirea cuvântului Evangheliei. Obstacolele şi dificultăţile sunt reale şi apreciabile. Şi totuşi, când creştinii se apropie de Isus, El le acordă talanţii necesari ca să poată corespunde solicitărilor. Cristos continuă să lucreze prin intermediul tuturor creştinilor generoşi cu semenii lor.

Sursa: sinteză realizată de Ecaterina Hanganu pentru Lumea.Catholica.ro

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *