Pages Menu
Categories Menu

Isabela Calduch RoviraFer. Isabela Calduch Rovira

  • călugăriţă
  • 1882-1937
  • n.: la 9 mai 1882
  • d.: la 14 aprilie 1937
  • 14 aprilie (latin)

Fericita Isabela Calduch Rovira (1882-1937) s-a născut în Alcala de Chivert, în Dieceza de Tortosa, provincia Castellon de la Plana, pe 9 mai 18882. Părinţii ei au fost Francisco Calduch Roures şi Amoparo Rovira Marti. Josefina a fost ultima din cei cinci copii. Cunoştinţele spuneau despre ea: „În timpul copilăriei viaţa ei s-a desfăşurat într-o atmosferă foarte creştină. A arătat de atunci grijă faţă de cei săraci. Cu o prietenă ducea de mâncare la o bătrână şi o ajuta să se spele şi să facă curăţenie în casă.” În tinereţe a avut o prietenie cu un tânăr creştin din acelaşi oraş. A întrerupt însă relaţia cu el, cu acordul părinţilor, pentru a trăi în mai mare puritate.

A intrat în mănăstirea capucină din Castellon de la Plana, îmbrăcând haina călugărească în 1900. Fratele ei, Jose, spunea: „Vocaţia a fost singurul motiv pentru care a intrat în mănăstire.” A depus voturile temporare pe 28 aprilie 1901, iar voturile perpetue pe 30 mai 1904. Surorile mărturiseau apoi: „Avea un caracter paşnic şi împăciuitor, fiind mereu bucuroasă, o călugăriţă exemplară, mulţumită întotdeauna. Respecta atentă regula şi constituţiile mănăstirii. Era modestă în priviri, prudentă în vorbire şi cu spirit de sacrificiu, în special când era vorba de mâncare. Era foarte stimată de comunitate. A dus o viaţă interioară intensă şi avea o devoţiune specială pentru Preasfântul Sacrament, pentru Fecioara Maria şi Sf. Ioan Botezătorul.”

În mănăstirea a primit în grijă novicele, sarcină pe care a împlinit-o cu mare zel. A fost realeasă pentru trei ani pentru această slujire, dar nu şi-a putut împlini mandatul datorită izbucnirii revoluţiei. S-a dus atunci la Alcala de Chivert, Castellon, unde avea un frate preot, Mosen Manuel. Acesta avea să fie ucis. Cât timp a stat în oraşul natal s-a dedicat meditaţiei şi rugăciunii. A fost arestată cu fratele franciscan Manuel Geli, pe 13 aprilie 1937. Au fost duşi la comitetul din Alcala de Chivert, unde au fost maltrataţi. A fost ucisă a doua zi, în Cuevas de Vinroma, Castellon, şi înmormântată în cimitirul de acolo. Avea 54 de ani.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *