Pages Menu
Categories Menu

Fer. James Duckett

  • martir
  • ??-1601
  • d.: la 19 aprilie 1601
  • 19 aprilie (latin)

Fericitul James Duckett, martir, s-a născut la Gilfortrigs, în parohia Skelsmergh din Westmoreland, Anglia, la o dată nesigură, dintr-o străveche familie din acea zonă; a murit în 19 aprilie 1601. A fost librar şi editor în Londra. Naşul său de Botez a fost cunoscutul martir James Leybourbe din Skelsmergh. Se pare însă că el a fost crescut protestant, deoarece s-a convertit în timp ce era ucenic în Londra, în urma citirii unei cărţi catolice pe care i-o împrumutase un prieten. Înainte să poată fi primit în Biserică, a fost întemniţat de două ori pentru că nu participa la slujbele protestante, şi a fost obligat să îşi încheie ucenicia şi să îşi părăsească maestrul. A fost în cele din urmă spovedit de un venerabil preot pe nume Weekes, întemniţat în închisoarea Gatehouse din Westminster.

După doi sau trei ani s-a căsătorit cu o văduvă catolică, dar din cei doisprezece ani de căsătorie, nu mai puţin de nouă au fost petrecuţi în închisoare, din cauza zelului lui în a propaga literatura catolică şi a minunatei lui fidelităţi faţă de noua lui credinţă. Ultima lui arestare s-a datorat lui Peter Bullock, legător de cărţi, care l-a trădat pentru a obţine propria lui eliberare din închisoare. Locuinţa lui a fost percheziţionată în 4 martie 1601, şi au fost găsite acolo cărţi catolice. Duckett a fost de îndată închis la Newgate. La procesul lui, Bullock a depus mărturie că a legat diferite cărţi catolice pentru Duckett, martirul recunoscând că este adevărat.

Juriul l-a găsit nevinovat, dar judecătorul Popham i-a rugat să analizeze bine ce fac, deoarece Duckett îi legase o lucrare controversată a lui Richard Bristow, deosebit de detestată de anglicani datorită învăţăturii şi puterii ei de convingere. Juriul şi-a schimbat atunci verdictul şi au acuzat prizonierul de trădare. În acelaşi timp trei preoţi, Page, Tichborne şi Watkinson, au fost de asemenea condamnaţi la moarte. Bullock nu s-a salvat prin faptul că l-a trădat pe Duckett, pentru că a fost dus împreună cu acesta la Tyburn, unde amândoi au fost executaţi, în 19 aprilie 1601.

Există o relatare, scrisă de fiul său, superior al cartusienilor englezi din Nieuport (Flandra), despre martiriul lui James Duckett. Ultimele lui gânduri s-au îndreptat către cel care l-a trădat, iertându-l. L-a sărutat şi l-a implorat să moară în credinţa catolică. A fost beatificat în 1929.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *