Pages Menu
Categories Menu

Jan BalickiFer. Jan Balicki

  • preot
  • 1869-1948
  • n.: la 25 ianuarie 1869, Staromiescie, Polonia
  • d.: la 15 martie 1948, Przemysl, Polonia
  • 15 martie (latin)

Jan Adalbert Balicki s-a născut la 25 ianuarie 1869 la Staromiescie, astăzi cartierul Rzeszow. Crescut într-un ambient familiar foarte religios, s-a hotărât să se consacre lui Dumnezeu. După examenul de bacalaureat a intrat în seminarul diecezan din Przemysl. Hirotonit preot, timp de un an a slujit în parohia Polna şi apoi a fost trimis la Roma pentru a-şi continua studiile de specializare, pe care le încheie cu licenţa în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriană.

La întoarcerea sa în dieceză este numit profesor de teologie dogmatică în seminarul diecezan. Misiunea sa de profesor a fost pătrunsă de o credinţă profundă şi de iubire pentru Adevăr. În rugăciune, mai ales, a aflat înţelepciunea şi lumina Duhului Sfânt. În anii 1928-1934 a fost rectorul seminarului. A murit la Przemysl, la 15 martie 1948, în faimă de sfinţenie.

Pr. Jan Balicki s-a dăruit lui Dumnezeu şi oamenilor în toţi anii vieţii sale de preot, ca profesor şi educator al noilor preoţi, ca predicator cu har şi păstor în căutarea oilor care, din diferite motive, se îndepărtaseră de turma lui Cristos.

Pr. Balicki, preot umil din dieceza de Przemysl, este un exemplu extraordinar şi pentru toţi credincioşii din timpul nostru, în mod deosebit pentru preoţi. El ne învaţă cum să unim viaţa contemplativă cu apostolatul, cum să-l ajutăm pe aproapele în nevoile sale materiale şi spirituale, cum să dobândim sfinţenia evanghelizând lumea.

Sursa: Vatican.va

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *