Pages Menu
Categories Menu

Leonţiu de TripoliSf. Leonţiu de Tripoli

  • martir
  • ??-c.135
  • d.: în c.135, Tripoli, Fenicia (azi Siria)
  • 18 iunie (latin)

Cu toate că în timpul împăratului Adrian (117-138), fiu adoptiv şi ur­maş al împăratului Traian, nu se poate vorbi de o persecuţie împo­triva creştinilor organizată pe linie de stat, cum avea să fie mai târziu sub alţi împăraţi, totuşi erau cazuri când, în baza rescriptului lui Traian, unii creştini, mai ales din cadrul armatei, ajungeau să fie condamnaţi la moarte. În răspunsul pe care Traian îl dădea unui guvernator din Asia Mică, lui Pliniu cel Tânăr, împăratul poruncea că pentru credinţa lor creştinii nu trebuie să fie urmăriţi; dar dacă în diferite situaţii ajun­geau să fie aduşi în faţa justiţiei şi la cererea judecătorului de a aduce jertfă idolilor ar fi refuzat să facă aceasta, atunci să li se taie capul.

O astfel de dispoziţie dădea posibilitatea oamenilor de rea voinţă să se răzbune pe un creştin sau altul, aducându-l în faţa tribunalului. În această situaţie s-a aflat şi Sfântul Leonţiu. El era creştin, de loc din Tri­poli (astăzi port în nordul Libanului); fiind ostaş în armata romană, unul dintre ofiţerii săi îl denunţă că este creştin. Începe procedura care cuprindea torturarea repetată a celui acuzat, cu intenţia de a-l sili să îşi schimbe gândurile. De multe ori, liniştea şi curajul dovedit de creştini în timpul torturilor au impresionat profund chiar pe călăi, şi mulţi dintre ei au cerut să devină creştini, alegând să împartă suferinţele chiar cu victimele lor. Acest lucru s-a petrecut şi cu prilejul procesului lui Leonţiu: tribunul Hipate şi ostaşul Theodul au cerut să fie botezaţi. Toţi trei au primit coroana muceniciei, plecându-şi capul sub sabia călăului. Cul­tul Sf. Leonţiu este foarte răspândit în tot Orientul Apropiat.

Pornind de la numele regelui animalelor, Leul, care în limba greacă se numeşte leon, leontos, s-a format o mare familie de nume şi prenume, toate sugerând ideea de putere, măreţie, curaj. Sub forma Leonţiu – Leonte sunt amintiţi opt sfinţi – şi o sfântă Leontia, la 6 decembrie.

Sursa: "Vieţile sfinţilor", Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *