Pages Menu
Categories Menu

Ludger de MunsterSf. Ludger de Munster

  • Episcop
  • c.742-809
  • n.: în c.742
  • d.: la 26 martie 809
  • 26 martie (latin)

Istoria sfântului Ludger, primul episcop de Münster, născut în jurul anului 745 la Suescnon în Frisia, dintr-o familie nobilă, este legată de un fapt nou în lumea creştină: în acea epocă creştinismul depăşea graniţele Imperiului Roman, prin evanghelizarea Germaniei transrenane. În această operă misionară, care a ajuns la dezvoltarea maximă prin sfântul Bonifaciu, îl găsim angajat pe sfântul Ludger, ucenicul sfântului Grigore şi al lui Alcuin din York. După sfinţirea preoţească, primită la Köln în anul 777, Ludger s-a dedicat evanghelizării regiunii păgâne a Frisiei, unde sfântul Bonifaciu suferise martiriul.

Metodele folosite de împăratul Carol cel Mare pentru a supune această zonă şi a o încreştina erau în foarte mică măsură în conformitate cu spiritul evanghelic. În anul 776, în timpul primei expediţii, monarhul a impus botezul tuturor războinicilor învinşi; dar revolta lui Widukind a fost însoţită de o apostazie generală. Ludger a trebuit să fugă, şi după ce a poposit la Roma a ajuns la Montecassino, unde a îmbrăcat haina monahală, totuşi fără a face voturile.

Revolta lui Widukind a fost potolită în anul 784, iar represiunea a fost grea. Refuzul botezului şi încălcarea Postului Mare erau pasibile cu moartea; dar acest regim de teroare, contra căruia s-a ridicat condamnarea marelui maestru Alcuin, făcea odios însuşi creştinismul, care totuşi a prins rădăcini şi a înflorit în mod viguros, datorită unor autentici vestitori ai evangheliei, ca sfântul Ludger, pe care acelaşi Carol cel Mare s-a dus să-l viziteze la Montecassino şi l-a retrimis în patrie, însărcinându-l să reia misiunea în Frisia. Puţin după aceea, ca să-l răsplătească pentru zelul său, i-a oferit episcopatul vacant de la Trier, dar sfântul a refuzat. Nu s-a sustras însă îndatoririi sale de misionar, acceptând să ia postul abatelui Bernard, în ţinutul Saxoniei.

În anul 795 Ludger a ridicat acolo mănăstirea, în jurul căreia a apărut actualul oraş Münster (în limba germană „Münster” înseamnă „mănăstire”). Teritoriul aparţinea circumscripţiei bisericeşti de Köln, pentru că Ludger a acceptat de-abia în anul 804 să fie consacrat episcop al noii dieceze. Înainte de această dată neobositul misionar nu avea o locuinţă fixă. A construit biserici şi şcoli şi a înfiinţat noi parohii pe care apoi le-a încredinţat preoţilor pe care el însuşi îi formase în şcoala sa de lângă catedrala din Mimigernaeford. Tot lui i se datorează şi întemeierea mănăstirii benedictine de la Werden, unde a fost mai apoi înmormântat. A murit la 26 martie 809 şi a fost imediat venerat ca sfânt. Mormântul său de la Werden este loc de pelerinaje.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *