Pages Menu
Categories Menu

Maria Crescentia HossSf. Maria Crescentia Hoss

  • călugăriţă
  • 1682-1744
  • n.: la 20 octombrie 1682, Kaufbeuren, Bavaria, Germania
  • d.: la 5 aprilie 1744, Kaufbeuren, Bavaria, Germania
  • 5 aprilie (latin)

Anna Höss s-a născut la 20 octombrie 1682, în Kaufbeuren, Bavaria, Germania, părinţii ei fiind Matthias Höss şi Lucia Hoermann. Aceştia au avut opt copii, dar doar trei au trecut de copilărie. Ana a fost crescută în spiritul credinţei, de mică dorindu-şi să intre călugăriţă într-o mănăstire locală a Terţiarelor Franciscane, în capela cărora se ruga des.

Provenind dintr-o familie săracă, Anna nu a avut suficienţi bani să intre în mănăstire, în acea vreme plătindu-se o dotă. În cele din urmă, prin intervenţia primarului protestant de Kaufbeuren, Anna a fost admisă, dar cu mari reţineri. Şi-a luat atunci numele de Maria Crescentia. Superioara şi alte surori mai în vârstă au persecutat-o şi batjocorit-o constant. Pentru o vreme nu a avut nici măcar o chilie, cerând altor surori un colţ în care să o găzduiască peste noapte. Dar în 1708 s-a schimbat superioara, cea nouă fiind mai deschisă faţă de Crescentia, căreia i-a încredinţat funcţia importantă de portăriţă, iar din 1717 pregătirea novicelor.

Crescentia a început să scrie numeroase scrisori, unor persoane din poziţii sociale diferite, dându-le sfaturi şi mângâindu-i în încercări. Deşi bolnavă, în 1741 a fost aleasă superioară a mănăstirii, funcţie pe care a deţinut-o până pe 5 aprilie 1744, Duminica Învierii. Cât timp a condus mănăstirea, Crescentia s-a ocupat de înnoirea vieţii spirituale. A invitat la tăcere, la devoţiune faţă de Isus Răstignit şi faţă de Preasfântul Sacrament. A încurajat surorile să citească zilnic din Evanghelie şi a fost atentă cu candidatele, spunând: „Dumnezeu doreşte mănăstiri bogate în virtuţi, nu în bunuri temporale”.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *