Pages Menu
Categories Menu

Maria Domenica MazzarelloSf. Maria Domenica Mazzarello

  • călugăriţă
  • 1837-1881
  • n.: la 9 mai 1837, Mornese, Acqui, Italia
  • d.: la 14 mai 1881, Nizza Monferrato, Asti, Italia
  • 14 mai (latin)

Maria Domenica Mazzarello s-a născut la Mornese, în judeţul Alessandria din Nordul Italiei, pe 9 mai 1837 într-o familie numeroasă. Destul de robustă, încă de mică îl ajuta pe tatăl ei la munca câmpului: „Pentru ca Dumnezeu să nu lase să ne lipsească pâinea, trebuie să ne rugăm şi să muncim!”, spunea el.

Datorită educaţiei profund creştine avută în familie, Maria face mari sacrificii pentru a-l primi zilnic pe Isus în Sf. Euharistie: „Fără El nu aş putea să trăiesc!” În 1860 la Mornese, ajunge o boală molipsitoare, iar confesorul ei, părintele Pestarino, îi cere ajutor pentru a îngriji câteva rude din familia Mazzarello. Maria acceptă, dar se îmbolnăveşte. Se vindecă pe neaşteptate: pierde forţa fizică, dar nu-şi pierde credinţa. Mergând odată pe stradă are o viziune misterioasă: un mare edificiu cu multe fete sărace care aleargă prin curte, şi o voce care-i spune: „Ţi le încredinţez!”

Neputând lucra pe câmp, de acord cu prietena sa Petronilla hotărăşte să devină croitoreasă, pentru a învăţa fetele sărace să coase. Duhul Sfânt formează în ea o inimă maternă. Prudentă şi înţeleaptă, educă fetele cu iubire preventivă. Deschide un mic laborator – cum făcuse deja don Bosco – iar Domnul îi trimite primele fete orfane ca să le primească. Cu timpul alte prietene o ajută, iar părintele Pestarino le numeşte Fiicele Preasfintei Imaculate. Don Bosco ajunge la Mornese în 1864 cu scopul de a deschide un internat pentru băieţii din localitate. Maria privindu-l exclamă: „Don Bosco este un sfânt, şi eu simt asta!” Don Bosco vizitează micul laborator de croitorie şi rămâne uimit.

Când papa Pius al IX-lea îi cere lui don Bosco să întemeieze un institut pentru ramura feminină, îl cheamă numaidecât pe părintele Pestarino, şi alege Fiicele Preasfintei Imaculate, le trimite în internatul nou construit. Maria şi prietenele sale suferă de foame, din cauza împotrivirii consătenilor (dezamăgiţi că internatul nu a fost deschis pentru băieţi), dar ele sunt mereu bucuroase iar credinţa lor este puternică. În 1872 primele cincisprezece Fiice ale Preasfintei Imaculate, devin Fiicele Mariei Ajutorul Creştinilor (FMA). Maria este numită superioară, dar ea precizează: „adevărata superioară este Sf. Fecioară Maria”.

Institutul creŞte rapid, se deschid primele case, apoi primele opere în misiune, în America. Maria Mazzarello este numită „mamă”. Cu toate acestea, rămâne mereu simplă Şi grijulie cu toŢi, dând exemplu chiar Şi în muncile cele mai umile. Cu înŢelepciunea sa călăuzeŞte spiritualitatea Institutului, încarnând în Fiicele Mariei Ajutorul CreŞtinilor carisma lui don Bosco. Moare pe 14 mai 1881, la vârsta de 44 ani. La moartea sa Institutul număra deja 165 surori Şi 65 de novice în 28 de case (19 în Italia, 3 în FranŢa Şi 6 în America). A FOST declarată fericită de papa Pius al XI-lea în 1938 Şi sfântă de papa Pius al XII-lea pe 24 iunie 1951.

Sursa: DonBosco.ro

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *