Pages Menu
Categories Menu

Maria Tereza a lui Isus (Gerhardinger)Fer. Maria Tereza a lui Isus (Gerhardinger)

  • călugăriţă
  • 1797-1879
  • n.: la 20 iunie 1797, Stadtamhof, Bavaria, Germania
  • d.: la 9 mai 1879, Munchen, Bavaria, Germania
  • 9 mai (latin)

Karolina Gerhardinger s-a născut în Bavaria, într-o familie din clasa mjlocie. Încurajată de preotul paroh, şi-a descoperit devreme vocaţia pedagogică: la 15 ani era deja profesoară la şcoala de fete din Stadtamhof. Încă de pe atunci i-au fost remarcate entuziasmul şi abilitatea de a obţine încrederea şi prietenia propriilor eleve.

Sub îndrumarea Episcopului George Michael Wittmann, a decis să înfiinţeze un nou ordin călugăresc, al Surorilor de Notre Dame, ce avea să răspundă nevoilor timpului prin educaţie şi ajutorarea persoanelor vulnerabile (copii, tinere muncitoare în fabrici etc.) A fost însă nevoie de mulţi ani pentru ca regulamentul şi constituţia ordinului să fie validate de Vatican (1854), mai ales în condiţiile în care guvernul bavarez interzisese ordinele monahale în 1809 (restricţie ridicată în 1828). În 1835, fericita Karolina a depus voturile pe viaţă şi a luat numele de Maria Tereza a lui Isus. De-a lungul vieţii, a acordat o atenţie deosebită venerării prezenţei concrete a lui Isus Cristos în Preasfântul Sacrament. Ordinul înfiinţat de ea se baza pe noţiunea de sărăcie asumată şi era dedicat Mariei.

Activitatea surorilor se concentra şi se concentrează şi astăzi mai ales pe lupta împotriva sărăciei şi pe educaţia religioasă şi laică a copiilor. Şcoli pentru fete au fost înfiinţate în numeroase oraşe, împreună cu adăposturi şi cursuri serale pentru muncitoarele tinere din fabrici. De asemenea, ordinul a deschis orfelinate şi a contribuit la dezvoltarea primelor creşe şi grădiniţe. Fericita Karolina şi-a trimis surorile în sate şi oraşe mici, în grupuri de două sau trei, unde fetele nu aveau acces la educaţie. La moartea ei, în 1879, congregaţia număra mai mult de 2500 de membri. Ordinul ei călugăresc este prezent şi în România, în Banat, încă din 1864.

Maica Tereza a lui Isus obişnuia să spună că „iubirea lui Isus vede în viitor”. Pentru a atrage atenţia asupra copiilor, pe care îi punea în centrul misiunii sale, obşnuia de asemenea să spună: „Să nu uităm iubirea lui Isus faţă de copii, pe care i-a luat în braţe şi i-a binecuvântat.” (traducere: Maria Chiorean)

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *