Pages Menu
Categories Menu

Miguel Gómez LozaFer. Miguel Gómez Loza

  • martir
  • 1888-1928
  • n.: la 11 august 1888, Tepatitlan, Jalisco, Mexic
  • d.: la 21 martie 1928, Atotonilco, Mexic
  • 21 martie (latin)

Miguel Gómez Loza sa născut la 11 august 1888 in Tepatitlan, Jalisco, Mexic. De la o vârstă fragedă a avut o dragoste puternică pentru Dumnezeu şi o mare devoţiune pentru Fecioarei Maria. La 26 de ani, Miguel a intrat la Universitatea din Morelos, unde a obţinut o diplomă în drept, apoi şi-a deschis un birou de avocatură la Arandas. În 1915 a devenit membru al ACJM (Asociaţia Catolică a Tinerilor Mexicani), unde a găsit un mediu propice pentru formarea sa morală, religioasă şi pentru zelul său apostolic.

În 1919 a înfiinţat un Congres Naţional al Muncitorilor Catolici, pentru a uni muncitorii din industrie, angajaţii din domeniul comercial şi agricultorii. De asemenea, a lucrat neobosit pentru apărarea drepturile celor nevoiaşi, ceea ce a făcut să fie arestat 59 de ori pentru organizarea de proteste împotriva guvernului, fiind adesea şi bătut. În 1922 s-a căsătorit cu Miguel María Guadalupe Sánchez Barragan şi au avut împreună trei copii.

Miguel a intrat în „Liga Naţională pentru Apărarea Libertăţii Religioase” în 1927, dar a susţinut mijloacele non-violente pentru a rezista persecuţiei. După moartea lui Anacleto, a fost numit de catolici guvernator de Jalisco şi a continuat prin toate mijloacele aflate la dispoziţia sa să apere libertatea şi dreptatea. Până în martie 1928 Miguel a locuit la o fermă de lângă Atotonilco. La 21 martie, forţele federale care îl vânau l-au descoperit. A fost executat prin împuşcare în aceeaşi zi.

Sursa: Vatican.va

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *