Pages Menu
Categories Menu

Nicola Pieck şi însoţitorii lui (martirii de la Gorcum)Ss. Nicola Pieck şi însoţitorii lui (martirii de la Gorcum)

  • martiri
  • d.: la 9 iulie 1572, Brielle, Olanda
  • 9 iulie (latin)

În iunie 1572, localitatea Gorcum din Olanda a fost cucerită de grupuri de calvini extremişti, care au reuşit să învingă rezistenţa opusă de o mică garnizoană care îi apăra pe credincioşi, parohul şi un grup de fraţi minori. În timpul tratativelor în vederea capitulării, calvinii s-au angajat să salveze viaţa persoanelor consacrate, dar după capitulare promisiunea nu a fost ţinută şi au fost capturaţi Nicolaas Pieck, preot, şi însoţitorii săi, zece fraţi minori, trei preoţi diecezani, un canonic regular al Sf. Augustin şi un preot dominican care administra Sacramentele prizonierilor.

Ei au rămas încarceraţi la Gorcum din 26 iunie până în 6 iulie, când au fost transportaţi semidezbrăcaţi la Dordrecht, unde au fost expuşi insultelor poporului. Apoi au fost duşi la Brielle, unde au fost din nou batjocoriţi de popor împreună cu alţi trei preoţi. Capul extremiştilor calvini a încercat în zadar să le schimbe prizonierilor credinţa, prin lungi dispute şi interogatorii, în special pe tema primatului Papei şi a prezenţei reale a lui Cristos în Euharistie. Abilitatea lor de a respinge tezele calvinilor a cauzat noi torturi şi spânzurarea lor, în 9 iulie 1572, împotriva dispoziţiilor lui Wilhelm de Orania, care a interzis uciderea persoanelor consacrate. Locul martiriului lor, din Brielle, este de mult timp loc de pelerinaj şi procesiuni.

Numele celor 19 martiri sunt: Adrianus van Hilvarenbeek; Andreas Wouters; Antonius van Hoornaar; Antonius van Weert; Cornelius van Wijk; Francisus de Roye; Godfried van Duynen; Godfried van Melveren; Hieronymus van Weert; Jacobus Lacops; Joannes Lenaerts; John of Cologne; Leonardus van Veghel; Nicasius Janssen van Heeze; Nicolaas Pieck; Nicolaas Poppel; Petrus van Assche; Theodorus van der Eem; Willehad van Deem.

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *