Pages Menu
Categories Menu

NorbertSf. Norbert

  • Episcop
  • c.1080-1134
  • n.: în c.1080, Xanten, Germania
  • d.: la 6 iunie 1134, Magdeburg, Germania
  • 6 iunie (latin)

Norbert, Născut la Xanten (Germania) din familia nobilă Gennep, pe la anul 1080, după cum era destinul pentru fiecare al doilea născut al nobilimii, ar fi trebuit să întreprindă cariera militară sau bisericească. Norbert a ales a doua cale, nu prin vocaţie, dar din simplă oportunitate. Fiind sfinţit subdiacon putea într-adevăr să se bucure de multe privilegii de pe urma marelui elector de Köln şi a împăratului Henric al V-lea, care îl pregătise un important sediu episcopal. Însă Dumnezeu avea cu totul alte planuri. În timpul unei plimbări prin pădure, surprins de un violent uragan, Norbert a fost aruncat de pe şa de către un fulger orbitor şi, asemenea lui Saul pe drumul Damascului, a repetat întrebarea: “Doamne, ce vrei să fac?”.

Răspunsul care a determinat schimbare radicală în viaţa sa a fost: “Părăseşte calea răului şi fă binele”. Acel episod a fost începutul convertirii sale. A părăsit întâlnirile lumeşti şi a urmat şcoala abatelui benedictin din Siegburg şi a canonicilor din Klosterrath, apoi a urmat exemplul eremitului Liudolf petrecând trei ani în pocăinţă şi rugăciune. În anul 1115 a fost sfinţit preot de către arhiepiscopul de Köln şi a început activitatea sa misionară itinerantă.

A voit să dea exemplu lepădându-se de toate şi împărţind toată averea săracilor. Pentru el a păstrat o măgăriţă şi zece monede de argint, de care s-a lipsit foarte degrabă, pentru a continua desculţ peregrinările sale. În Franţa, în apropiere de Nimes, l-a întâlnit pe papa Calixt al II-lea şi a fost încurajat să meargă mai departe pe drumul, pe care a pornit. Episcopul de Laon, pentru a-l ţine în dieceza sa, i-a propus să se pună în fruntea Canonicilor regulari aflaţi sub regula sfântului Augustin, cărora le fusese atribuit conventul din Praemonstratum (Premontre). Lua astfel naştere ordinul premonstratensilor. Totuşi Norbert reluase activitatea sa de predicator ambulant.

Se afla la Magdeburg pentru a asista la funeraliile episcopului acelui oraş, când la glasul poporului a fost ales succesor. A fost un episcop incomod pentru mulţi. Tenace, bun organizator, dar negând orice compromis, şi-a atras aplauze şi duşmănii. Împăratul Lotar l-a numit cancelar al imperiului pentru Italia, iar papa Inocenţiu al II-lea a extins jurisdicţia sa pentru Polonia. Dar Norbert nu a uitat regula monastică a sărăciei şi a exercitării apostolatului printre oamenii umili de la ţară, şi a trăit în mod integral idealul de viaţă activă şi contemplativă al premonstratensilor chiar şi în strălucirea înaltelor îndatoriri. A murit la Magdeburg, la întoarcerea dintr-o misiune de pace în Italia, la 6 iunie 1134. A fost canonizat în anul 1582. Sfântul Norbert este patronul Boemiei.

Sursa: "Sfântul zilei", de Mario Sgarbossa şi Luigi Giovannini, Edizioni Paoline, 1978, trad. pr. Iosif Agiurgioaei

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *