Pages Menu
Categories Menu

Odoardo FocheriniFer. Odoardo Focherini

  • martir
  • 1907-1944
  • n.: la 6 iunie 1907, Carpi, Modena, Italia
  • d.: la 27 decembrie 1944, Hersbruck, Germania
  • 27 decembrie (latin)

Când a fost arestat pentru implicarea sa în salvarea a 100 de evrei care riscau să fie omorâţi de nazişti, Odoardo (Eduard) Focherini avea 37 de ani, fiind căsătorit de 14 ani şi având nu mai puţin de şapte copii. Pe 11 martie 1944, ziua arestării lui, cel mai mare copil era Olga, de 13 ani. Născut în Capi, în 1907, Focherini a lucrat la L’Osservatore Romano şi a fost director la publicaţia catolică L’Avvenire d’Italia.

Şi-a început munca de ajutorare a evreilor în 1942. Cardinalul Piero Boetto de Genova i-a povestit lui Raimondo Manzini, pe atunci editor la L’Avvenire d’Italia, istoria unor evrei polonezi ce au sosit din afara ţării cu un tren de răniţi. Manzini i-a încredinţat lui Focherini subiectul. Focherini a început atunci să îi asiste pe refugiaţii evrei, iar angajamentul său a sporit după armistiţiul semnat de guvernul italian la 8 septembrie 1943, urmat de ocuparea nazistă. Practic Focherini a construit o reţea de procurare de cărţi de identitate în alb, care erau apoi completate cu date false şi înmânate evreilor persecutaţi, pe care îi însoţea apoi până la graniţa cu Elveţia. Prin această reţea a salvat o sută de evrei de persecuţia nazistă.

La 11 martie 1944 a organizat operaţiunea de salvare a lui Enrico Donati, un medic evreu care fusese închis în lagărul de concentrare de la Fossoli, lângă Carpi, în nordul Italiei. Focherini l-a luat pe Donati din lagăr sub pretextul unei operaţii urgente pe care acesta trebuia să o facă. Jurnalistul italian a fost însă arestat şi închis mai întâi în Bologna, apoi transferat în lagărul din Fossoli, în lagărul din Gries, de lângă graniţa austriacă, în Flossemburg şi în cele din urmă în Hersbruck, Germania. Acolo a murit pe 27 decembrie 1944, de septicemie, după ce rana de la picior i s-a infectat. Cea mai importantă mărturie a vieţii sale creştine se găseşte în cele 166 de scrisori trimise soţiei sale, Maria Marchesi. În testamentul său, Focherini scria că moare „oferindu-şi viaţa pentru Dieceza sa şi pentru Acţiunea Catolică”. Eroismul său a fost ulterior recunoscut: Yad Vashem i-a acordat în 1969 titlul de „Drept între neamuri”.

Martiriul i-a fost recunoscut de Papa Benedict al XVI-lea în 2012, fiind beatificat la 15 iunie 2013, în Modena, Italia. Cu ocazia beatificării, Episcopul Francesco Cavina de Carpi spunea că viaţa lui Odoardo arată că „cel care îl întâlneşte pe Cristos devine mai uman, mai real. Odoardo a muncit din greu toată viaţa sa. A riscat să fie neînţeles, dar a acceptat să fie un profet în lume, iar aceasta este misiunea fiecărui creştin.”

Sursa: Catholica.ro

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *