Pages Menu
Categories Menu

Rolando RiviSf. Rolando Rivi

  • martir
  • 1931-1945
  • n.: la 7 ianuarie 1931, San Valentino di Castellarano, Reggio Emilia, Italia
  • d.: la 13 aprilie 1945, Piani di Monchio, Modena, Italia
  • 13 aprilie (latin)

Seminaristul martir Rolando Rivi a fost ucis în 1945, la doar 14 ani, de către partizani comunişti, pentru că era creştin. Roland a intrat în seminar la doar 11 ani. Când seminarul a fost ocupat de soldaţii germani, s-a întors acasă, în localitatea San Valentino di Castellarano, şi şi-a continuat studiile ca seminarist sub îndrumarea parohului locului, dând în orăşelul natal o înflăcărată mărturie de credinţă şi caritate.

Zelul său apostolic a atras mulţi tineri pe calea credinţei, dar avea să atragă şi atenţia nebinevoitoare a unui grup de partizani comunişti. Roland a fost sechestrat, lovit, torturat, apoi dezbrăcat cu forţa de sutana pe care o purta întotdeauna şi împuşcat. Era 13 aprilie 1945, lângă Piani di Monchio. Înainte de a muri, a cerut permisiunea de a se ruga pentru părinţii săi, în rugăciune reafirmând apartenenţa la Isus şi la învăţătura Sa, din care face parte şi iubirea duşmanilor.

Cardinalul Angelo Amato, la beatificarea seminaristul martir, a spus: „În inima sa de adolescent, Roland simţea iubire faţă de toţi, nu doar faţă de părinţi şi fraţi, ci şi faţă de duşmani, făcând bine celor care-i făceau rău şi binecuvântându-i pe cei care-l blestemau. Iar acest tip de comportament a fost şi continuă să reprezinte şi astăzi o ‘doctrină revoluţionară’, în sens pozitiv desigur, căci conduce la gesturi de fraternitate şi toleranţă, de respect faţă de libertatea celuilalt, fără samavolnicii, fără impuneri cu forţa şi fără vărsare de sânge.”

„Dorim să îl amintim şi să îl celebrăm cu o atitudine de iertare, de împăcare şi de fraternitate umană. Dorim să strigăm cu forţă: să nu mai existe niciodată ură între fraţi, pentru că adevăratul creştin nu urăşte pe nimeni, nu luptă împotriva nimănui şi nu face rău nimănui. Unica lege a creştinului este iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele. Ideologiile umane se prăbuşesc, dar Evanghelia iubirii nu apune niciodată, pentru că este veste bună, aducătoare de pace şi bine tuturor.”[după Catholica.ro]

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *