Pages Menu
Categories Menu

Vladimir GhikaFer. Vladimir Ghika

  • martir
  • 1873-1954
  • n.: la 25 decembrie 1873, Constantinopol, Turcia
  • d.: la 16 mai 1954, Jilava, România
  • 16 mai (latin)

Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol, în familia de principi care a dat Moldovei şi Valahiei zece domnitori. După ce a studiat literatură şi drept, medicină şi istorie, ajunge la Roma unde studiază filosofie şi teologie la Colegiul dominican Sfântul Toma, din Roma. În 1902 intră oficial în Biserica Catolică şi va lucra toată viaţa în favoarea unităţii Bisericii.

În tinereţe îl însoţeşte în misiunile diplomatice pe fratele său Dimitrie, dar este mereu gata să pună în practică idealuri caritative fără precedent în România. Le-a adus la Bucureşti pe surorile Sfântului Vicenţiu de Paul şi cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru săraci. A creat un serviciu de ambulanţe pentru victimele Răscoalei din 1907 şi a îngrijit soldaţii bolnavi în timpul Războiului din Balcani, ca şi în Primul Război Mondial.

În 1923 este hirotonit preot la Paris, unde şi lucrează pentru străinii şi marginalizaţi, ca şi în cartierul periferic al Parisului, Villejuif, iar la Auberive a întemeiat Comunitatea Sfântul Ioan. Este numit Protonotar Apostolic de către Sfântul Părinte şi ales membru al Comitetului permanent al Congreselor Euharistice Internaţionale. În această calitate a dus pe toate meridianele Pământului mărturia credinţei şi a iubiri sale.

Începând cu 1939 îl regăsim în România, unde rămâne chiar şi după 1947, când ştia că se apropie vremuri de suferinţă pentru compatrioţii săi. Pentru că a susţinut comuniunea cu Roma a Bisericii Catolice în România, a fost arestat în 1952 şi condamnat un an mai târziu. După un an în care le-a alinat suferinţa celor din închisoare, pe data de 16 mai 1954, ca şi Isus pe Cruce, îşi încredinţează sufletul în mâinile Tatălui Ceresc.

Procesul informativ în vederea beatificării şi canonizării a început în 2002. Dosarul complet a fost înaintat la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, după ce a avut părerea unanim favorabilă a teologilor şi a cardinalilor, Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika pe 27 martie 2013. Astfel, Monseniorul Vladimir Ghika a fost beatificat la 31 august 2013, la Bucureşti.

Sursa: ARCB

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *