Pages Menu
Categories Menu

Maria a lui Isus Răstignit PetkovićFer. Maria a lui Isus Răstignit Petković

  • călugăriţă
  • 1892-1966
  • n.: la 10 decembrie 1892, Blato, Korcula, Croaţia
  • d.: la 9 iulie 1966, Roma, Italia
  • 9 iulie (latin)

Maria a lui Isus Răstignit Petković s-a născut la 10 decembrie 1892 la Blato, pe insula Korčula, fiind al şaselea din cei opt copii ai lui Anton şi Maria Petković. Părinţii ei au trăit în mod exemplar şi şi-au educat copiii în mod creştin. Maria s-a arătat încă din copilărie înclinată spre pietate şi milostivire; observând suferinţele, foamea şi lipsurile oamenilor, s-a hotărât să-i ocrotească pe săraci, pe „fraţii aleşi şi iubiţi de Domnul”, aşa cum obişnuia să-i cheme.

Îndemnată de dorinţa vie de a-i ajuta pe cei săraci şi nevoiaşi, şi urmând îndrumările Episcopului de Dubrovnik, Mons. Josip Marčelić, în ziua Buneivestiri din anul 1919 a dat viaţă comunităţii religioase pe care dorea să o înfiinţeze „pentru educarea şi instruirea tineretului feminin din zonă”. Acelaşi Episcop, în anul 1928, inspirându-se din Regula celui de-al Treilea Ordin al Sfântului Francisc, a instituit canonic comunitatea religioasă de drept diecezan. După treizeci de ani, la 6 decembrie 1956, comunitatea a primit recunoaşterea pontificală şi aprobarea constituţiilor.

Maria a lui Isus Răstignit Petković trăia cea mai mare bucurie întâlnindu-se cu cei săraci, marginalizaţi şi dispreţuiţi. În ei recunoştea chipul lui Isus suferind, iar slujirea lor o umplea de bucurie. De aceea, până la moartea ei, care a avut loc la Roma la 9 iulie 1966, le-a îndemnat mereu pe surorile sale ca prin comportamentul şi sacrificiul lor să arate cum s-au întrupat în ele iubirea, bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu.

Fiicele Milostivirii, Congregaţia pe care Maria Petković a fondat-o, numără astăzi 429 de membre care lucrează în 12 ţări din Europa şi America. Surorile se ocupă de educarea copiilor şi a tineretului, de asistarea persoanelor în vârstă şi bolnave, de apostolatul parohial, precum şi de promovarea demnităţii persoanei şi de dezvoltarea misiunilor şi a dialogului ecumenic.

Sursa: Vatican.va

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *