Pages Menu
Categories Menu

Maria a lui Isus Răstignit PetkovićFer. Maria a lui Isus Răstignit Petković

  • călugăriţă
  • 1892-1966
  • n.: la 10 decembrie 1892, Blato, Korcula, Croaţia
  • d.: la 9 iulie 1966, Roma, Italia
  • 9 iulie (latin)

Marija Petkovic s-a născut pe insula Korcula în anul 1892 într-o familie de catolici credincioşi renumiţi pentru viaţa lor fervoroasă. Ea a simţit chemarea interioară pentru viaţa consacrată încă de timpuriu ceea ce a determinat-o ca la vârsta de 14 ani să intre în mănăstire. Disponibilă la voinţa Domnului, în 1920, după ce a aprofundat cât mai bine aspectele vieţii consacrate, a fondat Congregaţia „Fiicele Milostivirii” a cărei carismă se orientează spre slujirea celor mai săraci. A deschis orfelinate şi centre de primire pentru copii pe întreg teritoriul fostei Republici Iugoslavia pentru ca mai apoi, după aproximativ 15 ani, să poarte această operă şi în teritoriul Americii Latine. Sora Marija a contribuit personal la răspândirea carismei congregaţiei fondate de ea şi i-a slujit pe cei săraci în spitalele din Argentina şi Paraguay între anii 1940 şi 1952. A murit la Roma în anul 1966.

Un ofiţer al marinei din Peru, Roger Cotrina Alvarado afirmă că a reuşit să-şi salveze submarinul împreună cu întregul echipaj aflat într-un moment critic din care nu mai exista scăpare şi nici o speranţă într-un deznodământ fericit. El cunoştea viaţa virtuoasă a sr. Marija încă din copilărie. Mama lui îi citea frecvent viaţa acestei surori croate. În acest moment critic, ofiţerul s-a rugat prin mijlocirea ei. Ameninţat de presiunea echivalentă cu cinci tone de apă, tânărul ofiţer a intuit rapid tragicul deznodământ, însă nu şi-a pierdut speranţa. A apelat la sr. Marija prin rugăciunile sale şi a simţit cum miracolul se înfăptuia. A fost decorat cu Crucea Forţelor Marine din Peru, însă a oferit-o fericitei Marija Petkovic în timpul celebrării Liturghiei de beatificare la care a participat.

În predica sa la beatificare, Sfântul Părinte a trasat portretul moral al noii fericite şi a scos în evidenţă grija sa pentru cei săraci şi aflaţi în nevoi. Intenţia sa a fost aceea de a răspândi iubirea divină slujind pe cei săraci. Faptele sale au materializat această iubire.

„Figura fericitei Marija Petkovic, afirma papa, mă determină să mă gândesc la toate femeile din Croaţia, soţii sau mame fericite. Mă gândesc, de asemenea, şi la toate acele femei care au fost marcate de durere care au pierdut vreun membru al familiei în tragicul război din anii 1990. Mă gândesc la tine, femeie, care prin sensibilitatea, generozitatea şi tăria ta îmbogăţeşti capacitatea lumii de a înţelege plinătatea adevărului ce există în raporturile umane. (…) Desfăşurarea frenetică a vieţii moderne poate conduce la pierderea a ceea ce este uman. Poate că mai mult decât în oricare altă perioadă a istoriei, acum este nevoie de acel „geniu” al femeii care să-i asigure omului sensibilitatea în orice circumstanţă (Mulieris dignitatem, 30). Femei croate, conştiente fiind de vocaţia voastră de soţii şi mame, continuaţi să priviţi la fiecare persoană cu ochii inimii. (…) Într-un mod cu totul special mă gândesc la voi, femei consacrate asemenea Marijei Petkovic, care aţi răspuns invitaţiei de a-l urma pe Cristos sărac, cast şi ascultător cu o inimă neîmpărţită. Să nu obosiţi niciodată în a răspunde cu fidelitate acestei iubiri singulare din existenţa voastră”.

Sursa: Lumina creştinului, 7/2003

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *