Pages Menu
Categories Menu

Petru ChanelSf. Petru Chanel

  • preot, martir
  • 1803-1841
  • n.: la 12 iulie 1803, Cuet, Ain, Franţa
  • d.: la 28 aprilie 1841, Poi, Uvea, Insula Futuna
  • 28 aprilie (latin)

Futuna este o insulă minusculă, însemnată pe hartă cu un punct între Ecuator şi tropicul Capricornului, în imensul Ocean Pacific, făcând parte din grupul insulelor Fiji. Astăzi se află sub stăpânirea franceză, este un loc foarte vizitat de turişti şi are o populaţie în întregime de religie catolică, trăind o viaţă paşnică şi prosperă. Dar cu mai bine de 100 de ani în urmă, mai exact în 1837, situaţia era cu totul alta: insula, împărţită în două de un şir de munţi, era divizată în triburi aflate veşnic în luptă unele cu altele, şi nicidecum un punct turistic.

În ziua de 12 noiembrie a acelui an punea piciorul pe pământul insulei preotul misionar Petru Chanel, împreună cu un frate laic. Numai curajul şi iubirea unui om al lui Dumnezeu puteau să aleagă un astfel de loc de debarcare, având în vedere marele risc pe care îl prezenta. De fapt, Petru Chanel îşi va încheia aici aventura sa de misionar, căzând sub loviturile de măciucă şi de secure în ziua de 28 aprilie 1841. Ginerele unei căpetenii de trib, înfuriat, deoarece şi unii dintre membrii familiei sale îmbrăţişaseră creştinismul, a hotărât să-i curme firul vieţii.

Petru Chanel s-a născut în Franţa, în localitatea Cuet, la 12 iulie 1803. Urmând îndemnul unui paroh zelos, la vârsta de 12 ani începe să se pregătească pentru a intra în seminar; cu această pregătire, în anul 1824 intră în seminarul mare din Belley şi după trei ani este sfinţit preot. Ar fi voit ca imediat să plece misionar în locuri unde credinţa nu era cunoscută, dar episcopul l-a rugat să rămână în dieceză, deoarece era mare lipsă de preoţi. Este numit vicar la Ambrieux şi Gex. Aici, împreună cu alţi preoţi diecezani, formează o asociaţie care îşi propunea să ducă o viaţă de misionari, sub conducerea renumitului director spiritual pr. Colin, luându-şi numele de «Societatea Sfintei Maria».

Societatea misionară «Sfânta Maria» primeşte aprobarea şi binecuvântarea Sf. Părinte Papa în anul 1836. Printre primii care pornesc în misiune se află şi Petru Chanel, care chiar în acel an se urcă pe vapor în portul Le Havre, în direcţia Valparaiso (Chili) cu destinaţia Oceania. Când vaporul a trecut pe lângă insula Futuna, Petru Chanel a fost invitat să coboare şi să rămână acolo, împreună cu fratele laic Vincenţiu, un tânăr în vârstă de 20 de ani.

Timp de patru ani de zile, cu multă răbdare şi inteligenţă, tinerii misionari au încercat să se apropie de locuitorii acelei lumi mici, atât de deosebită de ei prin felul de viaţă şi de gândire. Totuşi, puţin câte puţin, «vestea cea bună» a început să prindă în chip deosebit în inimile tinerilor. Acest fapt însă a dus la ascuţirea vechilor ostilităţi între cei mai vârstnici, şi a sfârşit prin hotărârea lui Musumusu de a face să amuţească glasul care chema la împăcare şi bună înţelegere între toţi oamenii.

Tributul de sânge dat de către Petru Chanel a deschis larg porţile pentru evanghelizarea întregii insule: armele au căzut din mâini şi inimile au primit cu drag sămânţa Cuvântului. Noul martir creştin a fost beatificat la 17 noiembrie 1889 şi înscris în catalogul sfinţilor la 12 iunie 1954, fiind declarat patron al Oceaniei.

Când Isus Cristos a spus: «Mergeţi şi învăţaţi toate neamurile», El a încredinţat Bisericii Sale o misiune nobilă, dar grea: totodată însă El i-a asigurat prezenţa Duhului Sfânt, care până la sfârşitul lumii va ridica inimi generoase, suflete mari, gata să ducă «vestea cea Bună» până la marginile pământului, oferindu-şi în acest scop nu numai energiile proprii, ci chiar şi viaţa. Cei care nu au această chemare, se simt datori şi fericiţi să susţină prin jertfă şi rugăciune pe semănătorii plecaţi în ogoarele îndepărtate.

Sursa: "Vieţile sfinţilor", Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti

Biografii: varianta 1 / varianta 2

Opinii? Sugestii? Completări?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *